A svájci ETH Zürich kutatói sikeresen kifejlesztettek egy olyan fehérjegélt, amely lebontja az alkoholt a gyomor-bélrendszerben.
Egy nemrég közzétett tanulmányban megállapították, hogy egerekben a gél gyorsan, hatékonyan és közvetlenül alakítja át az alkoholt ártalmatlan ecetsavvá, mielőtt az a véráramba kerülne.
Ez a gél általában a véráramban fejti ki bódító és káros hatását.
„A gél az alkohol lebontását a májból az emésztőrendszerbe helyezi át. Az alkohol májban történő anyagcseréjével ellentétben a káros acetaldehid nem keletkezik köztes termékként” – mondta Raffaele Mezzenga professzor a kutatás sikeréről.
Az acetaldehid mérgező, és számos, a túlzott alkoholfogyasztás okozta egészségügyi probléma okozója.
A tudósok szerint a jövőben a gélt szájon át lehetne bevenni alkoholfogyasztás előtt vagy közben, hogy megakadályozza a vér alkoholszintjének emelkedését és az acetaldehid károsodását a szervezetben.
Ez különbözteti meg más létező termékektől, amelyek azt állítják, hogy csak a túlzott alkoholfogyasztás tünetei ellen küzdenek, mivel a gél az okot is kezeli.
A gél azonban csak addig hatékony, amíg a gyomor-bélrendszerben még van alkohol. Ez azt jelenti, hogy alkoholmérgezés esetén kevés segítséget nyújt, ha az alkohol már bekerült a véráramba.