Mennyi sört tud meginni anélkül, hogy károsítaná az alakját?

A sör az egyik legnépszerűbb ital. A világ lakosságának több mint 30%-a minden nap megiszik egy pohár habos sört. A sörhöz számos legenda és mítosz kapcsolódik. Úgy tartják, hogy az ital receptje véletlenül jelent meg egy paraszt feledékenységének köszönhetően. Így jelent meg az első maláta.

Gyakori mítosz: a sör negatív hatással van az alakra. Az ital sok rajongója túlsúlyos. A valóságban minden egy kicsit más. A sör átlagos kalóriatartalma 43-45 kcal/100 g Összehasonlításképpen: a 2,5%-os zsírtartalmú kefir energiaértéke 50 kcal/100 g. Egy 50 g-os csokoládé energiaértéke körülbelül 225 kcal. Okok, amiért a sörrajongók plusz kilókkal rendelkeznek:

– rágcsálnivalók, nevezetesen kekszek, chipsek, diófélék, zsíros szárított és sózott hal és kolbász fogyasztása;

– mozgásszegény életmód;

– a táplálkozási szakértők által javasolt adagok túlzott túllépése.

Egy adag sült krumpli hamburgerrel ugyanolyan energiaértékű, mint 3 liter sör. Egy adag tészta 2,5 liter habos italnak felel meg. 1 liter italban annyi kalória van, mint egy pohár zsíros tejfölben vagy 100 g dióban. Ha az ember egy pohár sörrel mossa le az ételt és hízik, annak oka gyakran az ételek megnövekedett zsírtartalmában rejlik.

Megfelelő használat és rendszeres fizikai aktivitás mellett a habos ital szerelmesei nem lesznek túlsúlyosak. Ne feledje, hogy a sör javítja az étvágyat, ami túlevést okozhat. Az ital összetevői elnyomják a teltségérzetért felelős leptin hormon szekrécióját. Aki sört iszik, többet eszik, mert nem érzi jól magát.

A sör összetétele és tápértéke

Egy igazi árpa italnak csak négy fő összetevője van. Ezek a víz, a maláta alap, az élesztő, a komló. A sör összetételét nagymértékben meghatározza a gyártás során felhasznált gabona alapanyag fajtája. Leggyakrabban árpa, ritkábban rozs és búza. A szemeket vízbe áztatják és csíráztatják, hogy aktiválják az erjedési folyamatot. Az árpaszemek fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat tartalmaznak – 10,3 g, 2,4 g, 56,4 g/100 g termék. Az árpa növényi rostforrás, amely jótékony hatással van a gyomor-bél traktus működésére. További hasznos összetevők, amelyek az árpával készült sörbe kerülnek:

– esszenciális aminosavak, például triptofán, leucin, lizin, arginin;

— A-, B-, C-, E-, H-vitamin, beleértve a B1-, B6- és B9-vitamint;

– mikroelemek, különösen kalcium és magnézium, vas és kálium, jód és szelén, cink és réz.

Az aminosavak részt vesznek a fehérjék és vitaminok szintézisében, normalizálják az idegrendszer aktivitását, erősítik az immunrendszert. Nélkülük az energiacsere a sejtszinten lehetetlen. A vitaminok és mikroelemek szabályozzák az anyagcserét a szervezetben. A természetes sör, amelynek kalóriatartalma az édes szódáéhoz hasonlítható, összetételét tekintve sokszor egészségesebb.

Mi határozza meg a sör kalóriatartalmát?

A sör energiaértéke a tiszta etil-alkohol mennyiségétől függ. Az alkohol aránya, amely a termék legmagasabb kalóriatartalmú összetevője, meghatározza, hogy mennyivel nő a plusz kilók felszaporodásának kockázata. A 10%-os alkoholtartalmú ital kalóriatartalma körülbelül 60 kcal/100 g Az erősség csökkenésével az energiaérték is csökken. Egyéb tényezők, amelyek befolyásolják a mutatót:

– ital típusa;

– gyártástechnológia;

– adalékanyagok jelenléte – például cukor.

A sötét fajták több kalóriát tartalmaznak, mint a világos fajták. A főzési technológia befolyásolja a pohárban lévő kalóriák számát. Ha a technológia szűrési eljárást biztosít, az ital kissebb kalóriatartalmú lesz.

A világos sör kalóriatartalma

A világos sör kalóriatartalma a márkától és az erősségtől függ. Egy 0,5 literes flakon 2%-os alkoholtartalmú light lager elfogyasztásával 150-175 kcal-val tölti fel energiatartalékait. A 4-6%-os erősségű light fajták átlaga körülbelül 45 kcal/100 g. A Light jelzésű ital energiaértéke kisebb – nem több, mint 28 kcal/100 g.

A sötét sör kalóriatartalma

A sötét fajták energiaértéke magasabb, ami a megnövekedett maláta- és ennek megfelelően a szénhidráttartalomnak köszönhető. A magasabb kalóriatartalom másik oka a könnyű fajtákhoz képest megnövekedett szilárdság. A normál sötét fajták átlaga körülbelül 50 kcal / 100 g, az erős fajták esetében – akár 60 kcal / 100 g.

Az alkoholmentes sör kalóriatartalma

Az alkoholmentes sör kalóriatartalma körülbelül 30 kcal/100 g Annak ellenére, hogy a készítményben nincs etanol, a termék szénhidrátokat tartalmaz, amelyek meghatározzák az energiaértéket.

A szűretlen sör kalóriatartalma

A szűretlen sör több kalóriát tartalmaz, mint a szűrt sör, ami a több szénhidrát jelenlétének köszönhető. A szűrési folyamat során az italt megtisztítják az üledéktől, amely maláta- és élesztőrészecskékből áll. A szűretlen fajták több szennyeződést tartanak vissza, ami további energiaforrásként szolgál. A sötét fajták, amelyeket nem szűrnek, körülbelül 55 kcal/100 g, a világos fajták – 45 kcal/100 g.

A különböző márkák pontos kalóriatartalma a címkén található. A táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy mértékkel igyon sört – legfeljebb 1-2 üveg 0,3 litert. Ha az ajánlott adagot betartják, az ital szerelmeseinek nem kell aggódniuk egészségügyi problémáktól vagy túlsúlytól. A felgyülemlett kalóriák elégetéséhez vacsora után elegendő 30 perc gyaloglás vagy 2-3 km kerékpározás.

Elolvasom a cikket