A kávé védelmet nyújt egy veszélyes betegséggel szemben

Egy nemzetközi kutatócsoport 184 024 embertől átlagosan 13 éven keresztül gyűjtött adatokat elemezve megállapította, hogy a kávéfogyasztóknál kisebb a Parkinson-kór kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztották az italt.

Kávé és Parkinson-kór – mi a közös bennük?

A Parkinson-kór egy progresszív neurodegeneratív betegség, amely elsősorban a motoros kontrollt érinti. A dopamintermelő neuronok elvesztése miatt alakul ki az agy fekete anyagnak (substantia nigra) nevezett területén. Jellemző tünetei közé tartozik a végtagok remegése, merevség, lelassult mozgás és egyensúlyzavarok, amelyek idővel fokozatosan súlyosbodnak. A Parkinson-kórban szenvedőknél a motoros tünetek mellett nem motoros tünetek is jelentkezhetnek, például alvászavarok, depresszió és kognitív zavarok.

A Parkinson-kór kialakulásához vezető tényezők nem teljesen ismertek. Kutatások azonban kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik gyakran végeznek olyan tevékenységeket, amelyekhez a fejüket kell ütni, például bokszolnak, rögbiznek vagy más kontakt sportokat űznek, nagyobb valószínűséggel alakul ki Parkinson-kór. A vizsgálatok a koffein és fő metabolitjainak, a paraxantin és a teofillin csökkent szintjét is kimutatták a Parkinson-kórban szenvedőknél.

Az Utrechti Egyetem kutatói Yujii Zhao vezetésével azt a célt tűzték ki, hogy megvizsgálják a kávéfogyasztás és a Parkinson-kór kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot. A European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) tanulmány részeként gyűjtött adatokat használták fel, amelyben 10 európai ország több mint félmillió, 1992 és 2000 között felvett embere vett részt. Az EPIC tanulmány célja a táplálkozás és a nem fertőző betegségek közötti kapcsolat vizsgálata volt.

A résztvevők azon 25 százalékának, akik a legtöbb kávét fogyasztották, közel 40 százalékkal alacsonyabb volt a Parkinson-kór kockázata azokhoz a résztvevőkhöz képest, akik egyáltalán nem ittak kávét. Amikor az összes kávéfogyasztót összehasonlították azokkal a résztvevőkkel, akik nem ittak kávét, a kockázatcsökkenés országtól függően 5 és 63 százalék között mozgott. A Parkinson-kór és a kávéfogyasztás közötti kapcsolat egyformán erős volt a férfiak és a nők esetében, de úgy tűnt, hogy valamivel hangsúlyosabb volt azoknál, akik soha nem dohányoztak.

A tanulmány rávilágít a kávéfogyasztás és a Parkinson-kór közötti összefüggésekre. Meg kell azonban jegyezni, hogy a vizsgálat felépítése nem teszi lehetővé, hogy az adatokból végleges oksági következtetéseket lehessen levonni. Továbbá a kávéfogyasztást önbevallásos kérdőívek segítségével értékelték, ami teret engedett a jelentéstételi torzításnak.

Mivel a kávé a világon a legszélesebb körben fogyasztott pszichoaktív ital, a koffein Parkinson-kórra gyakorolt biológiai hatásának felfedezése fontos közegészségügyi következményekkel jár, és elmélyíti e neurodegeneratív betegség etiológiájának megértését.

Elolvasom a cikket