Fontos figyelmeztetés az endokrinológustól

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, amelyeket általában azért választunk, mert olcsóbbak és ízletesebbek, mint a friss élelmiszerek, nagy mennyiségben fogyasztva veszélyesek lehetnek – figyelmeztetett Anasztaszija Taraszko táplálkozási szakértő és endokrinológus a RIA Federal Press című lapnak adott interjúban, amelyről a Life.ru is írt.

„Az ilyen termékek sok energiát tartalmaznak, és nagy az energiasűrűségük, de kevés hasznos anyagot tartalmaznak a szervezet számára. Ennek megfelelően az ilyen magas kalóriatartalmú élelmiszerek túlzott fogyasztása elhízáshoz vezethet” – magyarázta Tarasko.

Emlékeztetett arra, hogy az ultrafeldolgozott termékek tele vannak cukorral, ízfokozókkal, zsírokkal és tartósítószerekkel. Ugyanakkor kevés rostot, vitamint és mikroelemet tartalmaznak. Ha valaki folyamatosan ezeket fogyasztja, az elhízás mellett kialakulhat artériás magas vérnyomás, a szívroham, stroke vagy a gyulladásos folyamatok, de akár rák is.

Elolvasom a cikket