Mint Szergej Vyalov, az orvostudományok kandidátusa, orvos-gasztroenterológus, hepatológus írja Telegram-csatornáján, az étkezés utáni nehéz érzés az elfogyasztott étel mennyiségével függ össze, de nem az emésztéssel.
Ami a hasnyálmirigyet illeti, azt a koleszterincsapás teszi működésképtelenné.
„Nagyon érzékeny magára a vér koleszterintartalmára” – jegyezte meg Szergej Vjalov.
Ennek eredményeképpen a zsírok túlfogyasztása miatt az ember szembesülhet például az epekiválasztás megsértésével. Egy másik következmény a hasnyálmirigy-gyulladás támadása.
A gasztroenterológus szerint általánosságban úgy vélik, hogy az alkohol először a májat éri.
„Nemcsak a májban, hanem a hasnyálmirigyben is leesik” – figyelmeztetett a szakember, hozzátéve, hogy a dohányzás (ahogy az gyakran előfordul lakomák alkalmával) még veszélyesebbé teszi a helyzetet.
A „nikotinlöket” serkenti az erek reakcióját, és az alkohol mérgező hatásával együtt elpusztítja a mirigy sejtjeit.
„Az emésztőenzimek mellett a mirigy inzulint termel, amely szabályozza a vércukorszintet” – emlékeztetett az orvos.
Érdemes szem előtt tartani, hogy a megnövekedett inzulinszint, amelyet többek között a túlsúly idéz elő, nemcsak a cukorbetegség kialakulását, hanem a hasnyálmirigyben lévő daganatok kialakulását is okozhatja. Ezért fontos, hogy egy étkezésen belül szabályozzuk a zsíros ételek mennyiségét, ne terheljük a szervezetet ráadásul alkohollal, desszertekkel, zárjuk ki a dohányzást.