A britek királya minden évben kétszer ünnepli a születésnapját

Nagy-Britannia uralkodójának november 14-én van a születésnapja, amit meg is ünnepel a családjával. Az uralkodók körében viszonylag gyakori szokás volt a múltban, hogy a hivatalos ünnepséget nem a tényleges születésnapjukon tartották, különösen akkor, ha a nagy nap nem nyárra esett – írja a Life.hu.

VII. Edward király november 9-én született, de hivatalos születésnapját egész uralkodása alatt májusban vagy júniusban ünnepelték, amikor nagyobb valószínűséggel volt jó idő a születésnapi felvonuláshoz, amelyet Trooping the Colournak is neveznek. Hasonlóképpen, a néhai II. Erzsébet királynő születésnapja bár április 21-én volt, hivatalosan mindig június valamelyik szombatján ünnepelte. Károly király is ezt a hagyományt folytatja.

A Trooping the Colour egy ünnepélyes szertartás, amelyet a Brit Nemzetközösség ezredei rendeznek meg a 17. század óta. A brit gyalogsági ezred hagyománya már több mint 260 éve a mindenkori uralkodó hivatalos születésnapi ünnepsége is. Több mint 1400 felvonuló katona, 200 ló és 400 zenész vesz részt a bemutatón. A felvonulás a Buckingham-palotától a The Mall bevásárlóközponton át a Horse Guards Parade-ig tart, és a Királyi Légierő repülésével zárul.

Noha hagyományosa lovon ülve tekinti meg az uralkodó a katonákat, tavaly ezt is tette, a trónörökös Vilmos herceg társaságában, idén a folyamatban lévő rákkezelése miatt kocsin utazik majd, oldalán Kamilla királynéval, és a hadsereg tájékoztatása ebben az évben az ír gárda vonul fel zászlajával a születésnapi rendezvényen. A felvonulási térre az gárda zenekara vonultatja fel a csapatokat, az ezred kabalája, Turlough Mor, a Seamus néven is ismert ír farkaskutya vezetésével.

Elolvasom a cikket