A demencia „meglepő” korai tünetei

A kutatások szerint az állapotnak vannak olyan tünetei, amelyeket nem mindig könnyű felismerni, és amelyek finomak lehetnek. Ezek közé tartozik, hogy valaki nem veszi észre, ha valaki szarkasztikusan beszél, és az illető gyakrabban esik el.

Katherine Rankin, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem memória- és öregedési központjának neuropszichológusa szerint a személy szokásos viselkedésében vagy képességeiben bekövetkező bármilyen változás aggodalomra adhat okot – írja a Mirror. Ha ön vagy egy szerette ilyen tüneteket észlel, érdemes felkeresni az orvost. Rankin szerint azonban fontos megjegyezni, hogy ezek nem „a demencia jelei, hacsak nem jelentenek változást valaki korábbi viselkedéséhez képest”.

Szarkazmus és a hazugok kiszűrése

Dr. Rankin szerint a demenciában szenvedő emberek általában nehezebben veszik észre a szarkazmust. Azt is felfedezte, hogy nem tudják megmondani, ha valaki hazudik, bár az Alzheimer-kórosok igen.

Gyakrabban esnek el

A kutatók szerint a gyakori elesés az Alzheimer-kór korai jele lehet. A Frontiers in Neuroscience című folyóiratban 2021 októberében megjelent tanulmány szerint azok az idős emberek, akiknél később Alzheimer-kór alakul ki, nagyobb valószínűséggel esnek el a diagnózist megelőző években, mint azok, akik nem szenvednek ebben a betegségben.

Az Everyday Health szerint Rankin így nyilatkozott: „Az emberek aggódva jönnek be hozzánk, mert elfelejtették, mi volt a múlt heti bevásárlólistán, de amikor a házastársuk azt mondja, hogy az elmúlt évben négyszer elestek, az már a probléma jele”. A rendszeres esések más agyi rendellenességek tünetei is lehetnek.

A törvény és a társadalmi normák figyelmen kívül hagyása

A demencia miatt egyesek elveszíthetik a társadalmi normák iránti érzéküket. Belebonyolódhatnak bolti lopásokba vagy akár betörhetnek valakinek a házába. A Cortex című folyóirat szerint az ebben az állapotban szenvedő emberek a kapcsolatokban is helytelen viselkedést tanúsíthatnak, vagy szexuális megjegyzéseket tehetnek, illetve nem megfelelő cselekedeteket hajthatnak végre, vagy akár bűncselekménybe is keveredhetnek.

Ez törvényszegéshez vezethet, és még a harmincas és negyvenes éveikben járókat is érintheti, amikor a jellemtelenséget mutató viselkedés már a demencia jelének számítana. Rankin hozzátette: „Nyilvánvaló, hogy az ilyen viselkedést tanúsító emberek többsége nem demens. Csak amikor egy korábban törvénytisztelő állampolgár lopni kezd, vagy más, a jellemétől eltérő dolgokat tesz, akkor válik a demencia aggodalomra okot adóvá”.

A „csökkentett tekintet” egy klinikai kifejezés a demencia olyan tünetére, amely megváltoztatja az emberek képességét, hogy normálisan mozgassák a szemüket. A demencia korai jeleivel rendelkezők úgy néznek ki, mintha bámulnának. Az is előfordulhat, hogy nehezen olvasnak, és kihagyhatják a sorokat. A demenciában szenvedő személy nem biztos, hogy tudatában van ennek, de a körülötte lévő emberek igen.

Elolvasom a cikket