A donyecki Umanszke elfoglalásáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

MH/MTI
2024. június 2. vasárnap. 17:12

Igor Kimakovszkij, a „Donyecki Népköztársaság” vezetőjének tanácsadója a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy Umanszke bevétele lehetővé teszi az orosz hadsereg számára, hogy fokozza a csapásokat a karlivkai ukrán helyőrség utánpótlási útvonalaira és a szomszédos falvakban állomásozó ukrán csapatokra.

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek több mint másfél ezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén. A védelmi minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett három tábori lőszerraktárt, egy Buk légvédelmi rendszer indítóállását, két MiG-29-es repülőgépet, két harckocsit, öt páncélozott harcjárművet, két páncélozott szállítójárművet, köztük egy amerikai Strykert, két lengyel Krab, egy brit Braveheart és egy ukrán Bohdana önjáró, valamint két-két amerikai M198-as és M777-es és egy brit F-70-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők 23 rakétáját, két Tocska-U operatív-taktikai rakétát, három francia HAMMER irányított légibombát, egy Neptun hajóelhárító rakétát, továbbá 50 drónt.

Az orosz statisztika szerint meghaladta a 25 ezret a háború kezdete óta megsemmisített ukrán drónok száma, a tábori tüzérségi lövegeké és aknavetőké pedig a tízezret.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást. Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója Telegram-csatornáján azt írta, hogy a régió több mint harminc települését érte csapás az elmúlt nap folyamán. Egy felrobbant lövedék megölte Igor Nyecsiporenkót, a Korocsai járás helyettes vezetőjét, felettesét és három kollégáját pedig megsebesítette.

Kurszk megyében, Krupec községben egy ukrán drónról ledobott robbanótöltet egy személyautó három utasának okozott sérüléseket. A sebesültek kórházi ápolásra szorultak.

Elolvasom a cikket