A juhtej sok linolsavat tartalmaz, ami csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a rák kockázatát. Magas zsírtartalma miatt azonban nem folyékony formában fogyasztják, hanem sajtot és joghurtot készítenek belőle. Ezt a V. M. Gorbatovról elnevezett Élelmiszer-rendszerek Szövetségi Tudományos Központjának vaj- és sajtkészítéssel foglalkozó összoroszországi kutatóintézetének vezető kutatója mondta el. V.M. Gorbatov RAS Irina Ostroukhova a Gazeta.ru-val folytatott beszélgetésben.
A juhtej számos aktív nyomelemének bizonyítottan vírusellenes, antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak. Konkrét tanulmányokat, amelyek az ilyen tej emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálnák, még nem végeztek. De az, hogy hasznos anyagokban gazdag, és hatékony funkcionális élelmiszerként működhet, tagadhatatlan – állapította meg a szakértő.