A tudósok felfedik, hogyan lehet lassítani az agy öregedését

„A tanulmány azonosította a tápanyagok egy speciális profilját, amelyek elősegíthetik az egészséges agyi öregedést, ami további kutatásokat motivál ezen eredmények megállapítására és megerősítésére” – olvasható a cikkben.

Megjegyzik, hogy ilyen anyagok az eikozapentaénsav és a liponsav, amelyek megtalálhatók például a halakban, kagylókban, lenmagban, chia magban, tök- és napraforgómagban, valamint a dióban.

„Három különböző karotinoid, fitopigmentek, amelyek számos gyümölcs és zöldség jellegzetes színét adják, kiemelkedő szerepet játszanak a késleltetett agyi öregedés táplálkozási profiljában. A karotinoidokban gazdag élelmiszerek közé tartozik a spenót, a kelkáposzta, a kukorica, a paprika (piros, zöld vagy sárga), a paradicsom, a görögdinnye, a grapefruit, a sárgadinnye, a brokkoli és a sárgarépa” – teszik hozzá a tudósok.

A cikk emellett az E-vitamint és a kolint is fontos anyagként sorolja fel. Az előbbiben gazdag táplálékok közé tartoznak a diófélék, a magvak és a növényi olajok, míg jelentős mennyiséget tartalmaznak a zöld leveles zöldségek és a dúsított gabonafélék is.

A kolin az állati fehérjékben, például a húsban, a baromfiban, a halban és a tojásban, valamint a keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségekben és egyes hüvelyesekben található meg – olvasható a kiadványban.

Elolvasom a cikket