Az ukrán kormány 60 százalékkal megemelte a fogyasztói áramdíjakat

Oroszország 2022 őszén kezdte célba venni az ukrán energetikai infrastruktúrát, miután Ukrajna megtámadta a krími hidat. Az elmúlt hónapokban az orosz erők fokozták a támadásokat, az orosz védelmi minisztérium szerint ez válasz arra, hogy Kijev az orosz olajraktárak és olajfinomítókat támadja – írja az oroszhirek.hu.

Az Ukrenerho szerint az áremelésről szóló döntést az ukrán miniszteri kabinet hagyta jóvá. A hatóságok az egyéni és kollektív fogyasztók számára egységes fix árat állapítottak meg, kilowattóránként 4,32 hrivnyában (kb. 40 forint), szemben a korábbi 2,64 hrivnyás (23 forint) tarifával. A tarifa 2025. április 30-ig lesz érvényben. Hivatalos becslések szerint a tarifaemelés után az átlagfogyasztónak mintegy 285 hrivnyával (kb 2600 forint) kell többet fizetnie a havi áramszámláján.

Az emelést kommentálva Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter azt mondta, hogy az intézkedés „nehéz, de szükséges”.

„A cél az áramszolgáltatás fenntartása, a rendszer működtetése. Nagyszabású rekonstrukció előtt állunk, amely hatalmas erőfeszítéseket és pénzeszközöket igényel. Megkezdtük a javításokat az energiatermelő, elosztó és átviteli létesítményeknél, de számítunk arra, hogy az energetikai infrastruktúra elleni támadások folytatódnak, és minden lehetséges erőforrást fel kell használnunk” – mondta pénteki nyilatkozatában.

A miniszter hozzátette, hogy a korábbi tarifaszint az áram valós költségének csak egyharmadát fedezte, és a kormány nem engedheti meg magának, hogy ezt fenntartsa, tekintettel az energetikai infrastruktúrában bekövetkezett károk mértékére. Az új árat kifizetni nem tudó háztartások továbbra is kapnak állami támogatást – mondta.

Haluscsenko korábban több mint 1 milliárd dollárra becsülte az ukrán energetikai infrastruktúrát ért orosz támadások együttes pénzügyi veszteségét. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a múlt hónapban azt mondta, hogy az orosz csapások az ország elektromos hálózatának felét megrongálták, míg az ország korábbi infrastrukturális minisztere, Olekszij Kucserenko még magasabbra tette a számot, május végén azt állítva, hogy az energiatermelő kapacitások mintegy 90 százalékát kiiktatták.

Oroszország legutóbbi nagyszabású rakéta- és dróntámadása Ukrajna energetikai létesítményei ellen szombaton kora reggel érkezett, az Ukrenerho azt állította, hogy az ország öt régiójában sérült meg az energetikai infrastruktúra. Az orosz védelmi minisztérium később megerősítette a csapásokat. Moszkva többször hangsúlyozta, hogy támadásai csak a katonai műveleteket támogató ukrán létesítmények ellen irányulnak, nem pedig a polgári lakosság ellen.

Elolvasom a cikket