Egyszerű mód a rák megelőzésére

A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcinát a nők méhnyakrákjának megelőzésére fejlesztették ki, de az új adatok szerint a beoltott férfiaknál kevesebb a száj- és torokrákos eset, mint azoknál, akik nem kapták meg az oltást. Ezek a rákos megbetegedések több mint kétszer olyan gyakoriak a férfiaknál, mint a nőknél.

A tanulmányban 3,4 millió azonos korú ember adatait elemezték, és az oltás felét beoltották. A várakozásoknak megfelelően a beoltott nőknél az oltás után legalább öt évvel alacsonyabb volt a méhnyakrák kialakulásának kockázata. A beoltott férfiaknál azonban alacsonyabb volt a HPV-vel összefüggő bármely rákos megbetegedés – például a végbélnyílás, a pénisz, a száj és a torok rákja – kialakulásának kockázata.

A HPV, vagyis a humán papillomavírus nagyon gyakori és szexuális úton terjed. A legtöbb HPV-fertőzés nem okoz tüneteket, és kezeletlen marad. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjai szerint a fertőzöttek egy részénél rák alakul ki, évente mintegy 37 000 esetben.

Elolvasom a cikket