Ez a világ legkárosabb alkoholja

„Megnevezték a legkárosabb alkoholt: depresszió, hallucinációk és akár halál” – írja az Rbc.ua alapján a Sports.kz.

Az orvosok elmondták, hogy az abszintot jobb, ha egyáltalán nem isszák az emberek, mivel különösen mérgező az emberi szervezetre. Már korábban úgy vélték, hogy az ánizsból, ürömből és sok más növényi összetevőből készült erős, zöldes színű ital számos mellékhatást okoz, többek között görcsöket, hallucinációkat, szellemi leépülést és pszichózist.

Az emberek gyakran nevezik „zöld tündérnek”, mert a hallucinációk valós következményei az abszintban található méreganyagok fogyasztásának.

Az abszint ártalmait elsősorban a benne lévő tujon (monoterpin) tartalmának tulajdonítják, amely egy olyan mérgező anyag, amely a keserű ürömben található, és amely meglehetősen nagy valószínűséggel számos negatív hatást okozhat a szervezetben. Az abszintmérgezés hasonlít egyes narkotikus anyagok hatásához, amelyek általános nyugtalanságot, tudatmódosulást és hallucinációkat, motiválatlan agressziót okoznak.

A tujon és az illóolajok szerepe az alkohol ízének elfedése, ami szokatlanul gyors és súlyos mérgezéshez vezethet, amelyet remegés, fejfájás, szédülés, izomgörcsök és akár eszméletvesztés is kísérhet. Éppen ezért azoknak, akik nem biztosak az akaraterejükben, egy életre tartózkodniuk kell az extra erős alkoholos italok fogyasztásától.

Ráadásul a magas alkoholkoncentráció miatt az abszint garantáltan károsítja a szervezetet, ha fél óránál rövidebb időközönként fogyasztjuk.

Az ital túlzott fogyasztásának mellékhatásai lehetnek: álmatlanság, rémálmok, borzongás vagy hidegrázás, depresszió, kábulat, pszichózis, görcsök, hányinger – vagyis elvonási tüneteket okoz.

Ezenkívül az abszint mentális függőséget okoz, amelyet nagyon nehéz leküzdeni.

Elolvasom a cikket