Jót tehet a sörben való fürdés?

Az Egyesült Királyság első sörfürdője 2024 júniusában nyílik meg a The Norfolk Mead nevű kelet-angliai butikhotelben. A szálloda fából készült, állítása szerint „vitaminokban gazdag” malátával, komlóval és ásványi sókkal töltött pezsgőfürdőket kínál, amelyek állítása szerint méregtelenítő hatásukról híresek.

A sörben való fürdés állítólag eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből, miközben fokozza a vérkeringést. „Az ízületekre és izmokra gyakorolt támogató hatás stresszcsökkentő kezelést eredményez” – állítja honlapján a norfolki butikhotel.

A kezeléshez egy személyes sörcsap is tartozik, ami azt jelenti, hogy minden vendég sört ihat, miközben fürdik benne.

De honnan ered a sörben való fürdés ötlete? Nem ez az első alkalom, hogy a sörfürdőt gyógyfürdőként használják, a hagyomány évszázadok óta Kelet-Európában kering. Az első feljegyzett sörfürdő Kr. u. 921-ből származik. Vencel király, Csehország (ma Csehország) hercege szolgáival hideg sörfürdőt készíttetett magának a közeli apátságok söréből származó sörökkel.

Horvátországban a 2013-ban alapított San Servolo sörfürdő az északnyugat-isztriai Bujéban található. A fürdő szűretlen és pasztőrözetlen söröket is készít, amelyek a Mirna folyó Sveti Ivan forrásából származó friss vizet száraz pörkölt malátával, komlóval és élesztővel kombinálják.

Sörfürdők a Cseh Köztársaság fővárosában, Prágában is találhatók, ahol az egyik helyszínen kézzel készített, ezerliteres, Royal Oakból készült pezsgőfürdőkádakban kínálnak kezeléseket. Az áztatás után a vendégeknek tiszta búzaszalmából készült ágyat kínálnak, ahol sörkenyérrel vacsorázhatnak.

A sörivás része a kezelésnek, és tudományos tanulmányok szerint kis mennyiségű sör elfogyasztása jótékony hatással lehet a bélrendszerre és az immunrendszerre, mivel serkenti a mikrobióta sokféleségét.

A Nutraingredients által tavaly ismertetett eredmények rávilágítottak, hogy a sör vegyületek jótékony főzetét tartalmazza. Idézte a belga, kínai, portugál, román és spanyol kutatókat, akik hozzájárultak olyan tudományos publikációkhoz, amelyek alátámasztják, hogy a sör jótékonyan hat a bélmikrobiomra.

Elolvasom a cikket