Kínából jelenti munkatársunk. Hangcsou: A történelem városa

Brém-Nagy Márton
2024. június 2. vasárnap. 22:24

Kínában mindig talál az ember újabb és újabb kincseket, hiszen egy óriási kiterjedésű országról beszélünk, azonban sokszor ezek felkutatásához nem kell eldugott helyekre utaznia, elég, ha megfordít egy 1 juanos bankjegyet vagy fellapozza Marco Polo emlékiratait.

A Jangce folyó deltájánál elterülő Hangcsou városa egyike Kína ősi fővárosainak, hiszen a Szung-dinasztia idején több mint száz éven keresztül töltötte be ezt a szerepet, mellette pedig akkoriban a világ legnagyobb városa volt. A települést 2200 évvel ezelőtt alapították a Csing-dinasztia idején, Hangcsou gazdagságának és szépségének a híre pedig nem sokkal később már egész Kínát bejárta, hiszen itt ért véget a Nagy-csatorna, ami kiemelkedő kereskedelmi jelentőséget biztosított a város számára.

A szépség pedig már adott volt, hiszen szintén a városon belül található Kína egyik leggyönyörűbb látnivalója, a Nyugati tó, amely körül történelmi emlékek egész sora látható. A Tang-dinasztia idején Po Csü-ji, Kína egyik híres költője került a kormányzói pozícióba, aki a tavon át egy fűzfákkal szegélyezett töltést építtetett, ami a mai napig megtalálható.

A város kereskedelme virágzó volt az évszázadok alatt, ez rengeteg külföldit is vonzott az idők során, többek között Marco Polót is, aki a 13. században látogatta meg a várost. Beszámolójában a velencei kereskedő egy, a világon példátlan nagyságú városról ír, ahol akkora jólét és gazdagság van, amit még számba venni is nehéz lenne.

Ahogy egész Kínának, úgy a Hangcsounak is óriási lökést adott a reform és nyitás politikája, napjainkra pedig az egyik leginnovatívabb és legfontosabb gazdasági központtá vált. A kormányzati döntések eredményeképp a hagyományos textilipar mellett fejlődésnek indult a könnyűipar, a gyógyszeripar és a high-tech ipar is. Utóbbinak a legékesebb bizonyítéka, hogy itt székel a világon is gyorsan hírnevet szerző Alibaba vállalat.

A város a nagyarányú urbanizáció mellett sikeresen őrizte meg történelmi emlékeit, a turizmus napjainkban már hangsúlyos húzóágazat. A legtöbb turista, aki meglátogatja Sanghajt vagy Nigpot, ide is ellátogat. Ez nem véletlen, hiszen a már említett Nyugati tó pagodáinak látképe olyannyira inspiráló, hogy azt az 1 juanos bankjegy hátoldalán is megtaláljuk.

Az ekkora történelmi gazdagság egyik hátulütője, hogy sajnos időre van szüksége az embernek, hogy teljes egészében felfedezze, azonban annyira pontosan elég volt az itt töltött időm, hogy megértsem, miért olyan különleges Hangcsou a kínai emberek számára, ahogy arra is, hogy minél előbb vissza akarjak ide térni, egy jóval hosszabb látogatásra.

Elolvasom a cikket