A friss méz antibakteriális hatása erősebb – osztotta meg közelmúltbeli Facebook-posztjában a Rizikometer – írja a hazipatika.com.
Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat egy, a Scientific Reportsban publikált tanulmányra hivatkozva azt írta: a magyar kutatók akác-, hárs-, aranyvessző- és napraforgómézeket vásároltak 2020 és 2022 között, majd 2022-ben tesztelték azok fizikai, kémiai és antibakteriális jellemzőit.
A tanulmányban megállapították, hogy a méz az évek során veszít a légúti kórokozókkal szembeni hatásából. A frissebb mézek tehát jóval hatékonyabbak a baktériumok ellen, mint a több éve tárolt termékek.
A vizsgált mézek közül a friss hárs- és napraforgóméz bizonyult a leghatásosabbnak. A hársméz például még egy év tárolást követően is 60 százalékos antibakteriális aktivitást mutatott. A mézek egyébként a Hemophilus törzsekkel szemben fejtették ki a legnagyobb aktivitást a vizsgált baktériumok közül.