Mégsem tér vissza Katalin hercegné

A Buckingham-palota közleménye szerint a 75 éves, daganatos megbetegedéssel küzdő III. Károly király jelen lesz a június 15-i színpompás katonai tiszteletadás, a Trooping the Colour nevű, évszázados hagyományokra visszanyúló ceremóniáján.

A Trooping the Colour ünnepi díszszemléjének hagyományos főpróbája, a Colonel’s Review – vagyis a parancsnoki szemle – mindig egy héttel előzi meg a hivatalos uralkodói születésnap rendezvényeit. Ezen az előzetes ceremónián a királyi család tagjai közül rendszerint az fogadja az uralkodó nevében a tiszteletadást, aki az adott évben erre kijelölt katonai alakulat tiszteletbeli parancsnoka.

Az idén az Ír Gárdának – Irish Guards – jutott az a megtiszteltetés, hogy csapatzászlóját bemutathatja az ünnepségen, és ennek az alakulatnak Katalin hercegné a tiszteletbeli főparancsnoka, így ő fogadta volna a tisztelgést apósa nevében a főpróbán. A Buckingham-palota tájékoztatása szerint azonban a walesi hercegné helyett ezt a feladatot James Bucknall altábornagy, a szövetséges gyorsreagálású erők volt főparancsnoka látja el. Ez azt is jelenti, hogy Katalin egyelőre nem tér vissza nyilvános közéleti feladatainak ellátásához.

Elolvasom a cikket