Sakk-matt? Börtönnel fenyegetik Kaszparovot az oroszok

A hírügynökség szerint az orosz bűnüldöző szervek tisztviselői úgy vélik, „minden ok megvan” arra, hogy vádat emeljenek Kaszparov ellen, de részleteket nem közltek. A Kreml heves kritikusa akár két év börtönbüntetésre vagy pénzbüntetésre is számíthat, ha eljárást indítanak ellene – mondták a TASZSZ forrásai.

Kaszparovot nem sokkal az ukrajnai válság 2022-es eszkalációja után vették fel Oroszországban a külföldi ügynökként tevékenykedő személyek listájára. A törvény szerint külföldi ügynök az a személy, aki más államoktól kap támogatást vagy külföldi befolyás alatt áll, és politikai tevékenységet folytat Oroszországban.

Az Európai Unió és Washington által széles körben elítélt jogszabály előírja, hogy bárki, akiről kiderül, hogy külföldi támogatással vagy befolyással rendelkezik, regisztráltassa magát az igazságügyi minisztériumban, és jelentse be magát külföldi ügynöknek.

Néhány hete egyébként a Meduza azt írta: a tizenháromszoros sakkvilágbajnokból és sakknagymesterből politikussá váló Kaszparov rákerült az orosz terrorelhárítás szélsőségeseket és nemzetbiztonsági kockázatot jelentőket tömörítő listájára.

Kaszparov egyelőre nem kommentálta a hírt.

Elolvasom a cikket