Spanyol siker, némi német segítséggel

A Bajnokok Ligája elődöntőjében a német származású, csereként beálló Joselu két góljával mentette meg a spanyol együttest a Bayern München ellen a kieséstől.

A döntőben a német válogatott Toni Kroos remek szögletéből szerezett vezető gólt Daniel Carvajal, akit a Madrid 2013 vásárolt vissza a Bayer Leverkusentől.

A mindent eldöntő második gól pedig a tavaly a Dortmundból igazolt Jude Bellingham átadásból lőtte Vinícius Junior. A húszéves angol középpályás már az első madridi szezonjában bizonyította, hogy megérte a 103 millió eurós átigazolási árát. A fiatal játékos 23 gólt szerezett új csapatával, s döntő szerepe volt abban, hogy a Real megnyerte a spanyol bajnokságot, a szuperkupát és végül a Bajnokok Ligáját is, s a La Liga szezonbeli legjobb játékosának választották.

Bellingham három szezont töltött a Dortmundnál, több mint százszor játszott a német klubban, mielőtt tavaly nyáron Spanyolországba költözött.

„Mindig is arról álmodoztam, hogy olyan a meccseken játszhatok, mint amilyen az a döntő volt. Ez életem legjobb estéje. A tökéletes szezonom volt, ennél sokkal jobbat nem is álmodtam. Nagyon hálás vagyok a csapattársaimnak, a családomnak. A klub, amelyben most játszom, olyan különleges számomra. De régi klubom is. Mindig hálás leszek a Dortmundnak, amit a klub értem tett.”

Bellingham a hosszú és fárasztó szezon után nem sokáig ünnepelhet, mert június 8-án csatlakozik az Európa-bajnokságra készülő angol válogatotthoz.

Legfontosabb statisztikák

A Madrid rekordnak számító 15. alkalommal nyerte meg a Bajnokok Ligáját.

A spanyol csapat ebben a szezonban 13 Bajnokok Ligája-mérkőzésén volt veretlen. Ez az első alkalom, hogy úgy nyernek Bajnokok Ligája döntőt, hogy nem veszítettek el mérkőzést.

Dani Carvajal eddigi 88 meccsén másodszor szerzett gólt a Bajnokok Ligájában, az elsőt 2015 novemberében a Shakhtar Donyeck ellen.

Vinícius Junior lett az első brazil, aki két Bajnokok Ligája-döntőben is szerzett gólt.

Carlo Ancelotti edzőként ötre növelte BL-győzelmét, és így kettővel vezet az örökrangsorban.

Elolvasom a cikket