Szokatlan felfedezést tettek a demencia kockázatáról

A tanulmány valamivel több mint 3,5 millió embert érint, akik közül 800 ezer embernek van büntetett előélete. A súlyos bűncselekményeket elkövető, többszörösen elítélt vagy hosszú börtönbüntetésre ítélt idősebb felnőtteknél jelentősen nagyobb volt a kockázata mind a demencia, mind az enyhe kognitív zavar (MCI) kialakulásának.

Ez valószínűleg azért van, mert a súlyos bűncselekményeket elkövető emberek gyakran nehéz körülmények között élnek. Fizikai és mentális egészségi állapotuk gyakran rosszabb, mint az átlagnépességé, és alacsony az iskolai végzettségük. Mindezek a tényezők növelik a demencia későbbi életkorban történő kialakulásának kockázatát”.

A gének is szerepet játszanak
Carmen Solares Canal egy alvizsgálatban azt vizsgálta, hogy a genetikai tényezők és a családdal kapcsolatos környezeti tényezők hogyan befolyásolják az úgynevezett externalizáló viselkedés és az Alzheimer-kór, valamint a demencia más formái közötti kapcsolatot. Az externalizáló viselkedés magában foglalja a bűnözést, a kábítószerrel való visszaélést és az agresszivitást.

„Ki tudtuk mutatni, hogy a bűnözői háttérrel rendelkező emberek rokonainál nagyobb a demencia kialakulásának kockázata. Bár a szülők esetében a kockázat jelentősen magasabb, mint az olyan rokonoknál, mint a nagyszülők, nagynénik és nagybácsik” – mondta Carmen Solares Canal, majd így folytatta:

„A demencia fokozott kockázatát genetikai tényezők, otthoni környezeti tényezők, valamint az egész életen át tartó egészségügyi és pszichoszociális problémák kombinációja befolyásolja.”

Az idősebb bűnözők körében gyakoribbak az egészségügyi problémák
Az értekezésből az is kiderül, hogy az idősebb bűnözők összességében több egészségügyi problémától szenvednek, mind fizikai, mind mentális szempontból, összehasonlítva más, hasonló korú felnőttekkel. Ezek az egészségügyi problémák közé tartozhat az alkohol- és drogfogyasztás, a depresszió, a szorongás, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a stroke és a rák.

„Ezáltal jobban megérthetjük, hogy a bűnözői életmód hogyan befolyásolja az egyén egészségét az életkor előrehaladtával. Ez a tudás felhasználható a közszférán belüli megelőző stratégiák kidolgozására is, és mindenkinek hasznára válhat, aki idősebb felnőttekkel dolgozik” – mondta Carmen Solares Canal.

Elolvasom a cikket