Zelenszkij svájci békekonferenciája nevetséges

Az ukrán elnök csúcstalálkozójára a tervek szerint június 15-16-án kerül sor a Luzern melletti Burgenstock Resortban. Oroszországot nem hívták meg a konferenciára, Kína és Brazília visszautasította a részvételt, Joe Biden amerikai elnök pedig állítólag kihagyja az eseményt, hogy George Clooneyval együtt részt vegyen egy kampánypénzgyűjtő gálán Hollywoodban – írja az oroszhirek.hu.

„Ez komolytalan” – mondta Mearsheimer a héten Daniel Davis amerikai podcast műsorvezetőnek. „Ha értelmes béketárgyalásokat akarunk folytatni, ahol megpróbáljuk rendezni ezt a háborút, akkor az ukránoknak közvetlenül az oroszokkal kell tárgyalniuk”.

Mearsheimer megjegyezte, hogy a konfliktus 2022-es kezdete óta csak két békekezdeményezés hozott „érdemi előrelépést” – a török közvetítéssel folytatott tárgyalások Isztambulban márciusban, valamint a Naftali Bennett akkori izraeli miniszterelnök által közvetített különálló, hátsó csatornán folytatott tárgyalások.

Az Isztambulban elfogadott előzetes feltételek szerint Ukrajna semleges állammá vált volna, korlátozott katonai erővel, nemzetközi biztonsági garanciákért cserébe. Boris Johnson akkori brit miniszterelnök azonban több médiajelentés és az ukrán delegációt vezető David Arahamija beismerése szerint meggyőzte Kijevet, hogy lépjen vissza a tárgyalásoktól.

Bennett azt is állította, hogy a 2022-es béke minden esélyét megtorpedózták az Egyesült Államok és szövetségesei, akik utasították Ukrajnát, hogy „tovább harcoljanak”, és „blokkolták” az isztambuli megállapodást.

Zelenszkij valószínűleg arra fogja használni az e havi konferenciát, hogy népszerűsítse az Oroszországgal való konfliktus lezárására javasolt formuláját. A tízpontos dokumentum az orosz erők teljes kivonását követeli minden olyan területről, amelyet Ukrajna a sajátjának tekint, Moszkva jóvátételeket fizet, és az orosz tisztviselőknek háborús bűnökkel foglalkozó bíróságok elé kell állniuk.

Oroszország a tervet „a valóságtól elrugaszkodottnak” minősítette. Vlagyimir Putyin elnök a múlt hónapban újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy míg Moszkva kész a komoly tárgyalásokra, Kijev azt tervezi, hogy „a lehető legtöbb országot összegyűjti, mindenkit meggyőz arról, hogy a legjobb javaslat az ukrán fél feltételei, majd ultimátum formájában elküldi nekünk”.

„Ez a konferencia teljesen kilátástalan… mert összejönni és komolyan megvitatni az ukrajnai konfliktust Oroszország részvétele nélkül abszurd” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden.

„Az ukránoknak és az oroszoknak szemtől szemben kell beszélniük arról, hogy mi lesz mindkét fél számára elfogadható megállapodás” – mondta Mearsheimer Davisnek.

„Az az elképzelés, hogy Svájcban az oroszok nélkül lehet béketárgyalásokat folytatni, nevetséges”.

A Chicagói Egyetem politológus professzora, Mearsheimer heves kritikát váltott ki Nyugaton azzal az érveléssel, hogy a NATO hidegháború utáni terjeszkedése volt az ukrajnai konfliktus elsődleges oka. Mearsheimer 2014 óta azt állítja, hogy „az ukránok bátorítása arra, hogy keményen játsszanak az oroszokkal” azzal végződne, hogy országuk „tönkremegy”.

Elolvasom a cikket