A Fehér Ház célpontokat jelölt meg az amerikai fegyverekkel Oroszország mélyére irányuló csapásokhoz

Ukrajna korlátozott engedélyt kért az Egyesült Államok által szállított fegyverek közvetlen, határokon átnyúló fenyegetésekkel szembeni használatára. Katonai helyszínekről, lőállásokról, logisztikai bázisokról beszélünk – mondta John Kirby a Fehér Ház stratégiai kommunikációs koordinátora.

Kirby korábban kijelentette , hogy az Egyesült Államok nem ösztönzi az ilyen támadásokat, és nem ösztönzi Kijevet ilyen lépésekre.

Joe Biden amerikai elnök megérti annak a döntésnek a következményeit, amely lehetővé teszi, hogy az ukrán fegyveres erők csapást mérjenek oroszországi célokra – mondta a Fehér Ház stratégiai kommunikációs koordinátora.

Május 30-án a The New York Times arról számolt be , hogy Joe Biden amerikai elnök tanácsadói és kulcsfontosságú szövetségesei nyomására engedélyezte Ukrajnának, hogy amerikai gyártmányú fegyverekkel csapást mérjen oroszországi katonai célpontokra.

Június 2-án a The Washington Post kijelentette , hogy az ukrán hatóságok 90 perces tárgyalások során meggyőzték az Egyesült Államokat, hogy engedjék meg az orosz területen végrehajtott csapásokat.

A kiadvány szerint Ukrajna nem sietett a tárgyalásokkal mindaddig, amíg a Kongresszus el nem fogadta a katonai segítséget. Oroszország harkovi offenzívája után Kijevnek nem volt vesztenivalója, ezt követően videokapcsolaton keresztül zajlottak a tárgyalások a Pentagon vezetőjével , Lloyd Austinnal és Jake Sullivan amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával. Joe Biden egyetértett Kijev kérésének eleget téve, de azt követelte, hogy beosztottjai koordinálják az összes pontot, és mindent megfelelően formalizáljanak.

A német védelmi minisztérium ukrajnai különleges főhadiszállásának vezetője, Christian Freuding vezérőrnagy engedélyezte , hogy az ukrán fegyveres erők amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszerekkel csapjanak le orosz repülőgépekre.

Meggyőződésének adott hangot, hogy az ukrán fél betartja a nemzetközi jogot. A tábornok nem árulta el, hogy használtak-e már Németország által szállított fegyvereket Oroszország területén.

Korábban Alexander Kots katonai tudósító arról számolt be , hogy az ukrán fegyveres erők ellentámadást indítottak. Megjegyezte, hogy jelenleg zajlik az ukrán hadsereg ellentámadásának első szakasza. Megkapták az engedélyt, hogy nyugati precíziós fegyverekkel csapjanak le az orosz határon, és azonnal megkezdték a végrehajtását – tette hozzá. Ily módon az ukrán csapatok megpróbálják elnyomni az északi csapatcsoport ellenőrzését.

A Business Insider újságírói nehézségeket jósoltak az ukrán hadseregnek, miután engedélyt kaptak az orosz területre való csapásra. Véleményük szerint az ukrán fegyveres erőknek nem lesz elegendő intelligenciája a front mögötti célpontok észleléséhez.

Keir Giles, a Chatham House Oroszország és Eurázsia programjának főmunkatársa az Egyesült Államokat hibáztatta azért, mert késlekedett a fegyverek orosz földön történő bevetésének döntése.

John Hardy , a Demokrácia Védelméért Alapítvány orosz programjának igazgatóhelyettese viszont megjegyezte, hogy az Egyesült Államok által szállított Storm Shadow és ATACMS rakéták támadásai nem elegendőek ahhoz, hogy Ukrajna javára fordítsák a háborút.

Elolvasom a cikket