Az alkoholfogyasztás valóban csuklást okozhat?

A részeg csuklás elég gyakori ahhoz, hogy a klasszikus rajzfilmekben egy karakter csuklása egy korty alkohol lenyelése után úgy értelmezhető, mintha részeg lenne, de vajon az alkoholfogyasztás valóban csuklást okozhat? Vagy más tényezők is szerepet játszanak?

Az igazság az, hogy meglepően keveset tudunk az ittas csuklásról. Klinikai esetleírások valóban utalnak az alkoholfogyasztás és a csuklás közötti kapcsolatra. Dr. George Koob, a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism igazgatója azonban a Live Science-nek elmondta, hogy nincs tudomása olyan tanulmányokról, amelyek kifejezetten a jelenség hátterében álló mechanizmust vizsgálnák.

Azonban több elmélet is létezik arra vonatkozóan, hogy az alkohol hogyan válthatja ki a csuklást. Az egyik magyarázat szerint az etanol – az olyan italokban mint a sör, a bor és a szeszes italok – azáltal okozhat csuklást, hogy megzavarja az idegjelek normális áramlását a szervezetben.

A jellegzetes „csuklás” hangot a hangszalagok hirtelen összezáródása okozza, amely a rekeszizom ismételt görcseinek következménye. Mint minden más izom, a rekeszizom is az idegrendszer által generált elektromos impulzusok hatására mozog.

„Az alkohol légzőrendszerre gyakorolt hatásairól szóló tanulmányok alátámasztják azt a hipotézist, hogy az alkohol károsítja a felső légutak és a rekeszizom izmainak normális működését az idegsejtek és az izomrostok közötti kommunikáció befolyásolásával, és ez csukláshoz vezethet” – mondta Koob a Live Science-nek küldött e-mailben.

Emellett az ittas csuklás összefüggésbe hozható a gastrooesophagealis refluxbetegséggel (GERD), amely során a gyomortartalom a nyelőcsőbe ömlik. Az alkohol ellazítja a nyelőcsövet a gyomortól elválasztó gyűrű alakú izmot, az úgynevezett alsó nyelőcső záróizmot, és ennek a szelepnek a működési zavara a GERD egyik fő jellemzője.

„És bár nem vagyunk biztosak abban, hogy van-e közvetlen kapcsolat az alkohol és a csuklás között, azt tudjuk, hogy a csuklás gyakoribb az ebben a rendellenességben szenvedőknél” – mondta Koob.

Azoknál az embereknél azonban, akik jellemzően nem isznak sok alkoholt, egy alkalmi részeg csuklás miatt valószínűleg nem kell aggódni, bár a görcsöktől megszabadulni fájdalmas lehet.

Elolvasom a cikket