Brutális vihar tart felénk, másodfokú riasztást adtak ki

MH/ MTI
2024. június 3. hétfő. 16:27
Frissítve: 2024. június 3. 16:29

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél több csapadék hullhat.

Hétfő éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt Győr–Moson–Sopron, Komárom–Esztergom, Veszprém, Somogy és Zala vármegyék területére. Ugyancsak hétfő éjfélig hevesebb zivatarok kialakulásának veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Baranya, Tolna, Bács–Kiskun, Csongrád–Csanád, és Békés vármegyék területére.

Az előrejelzés szerint hétfő estig egyre nagyobb területen, nagyobb számban a Dunántúlon várható zivatar. Nagyobb eséllyel a déli, délkeleti tájakon heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe szerveződve észak, északkelet felé haladnak. Éjszaka csökken a zivatarok száma, de elszórtan továbbra is előfordulhatnak.

Emellett kedd délelőttig nagyobb területen lehet a zivatarokhoz kapcsolódóan felhőszakadás, a Dunántúl egyes részein hétfőn az egymást követően cellákból pár óra alatt akár 40-50 milliméter is lehet a csapadékösszeg. Kedden napközben felhőszakadás főként az Északi-középhegység és az Észak-Alföld környezetében fordulhat elő.

Mukics Dániel, az országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek arra hívta fel a figyelmet, hogy ha villámlik, érdemes számolni, hogy mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között és ha ez kevesebb, mint 10 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van, ilyenkor keressünk menedéket egy épületben.

Ne tartózkodjunk vízben, otthon is kerüljük a vizesblokkok használatát. Kerüljük a kilátókat, villanyoszlopokat, ne álljunk fa alá és ne használjunk esernyőt – javasolta. Hozzátette: akit erdőben ér a villámlás, keressen egy olyan helyet, ahol legalább négy-öt méterre van a fák törzsétől.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy otthon érdemes kihúzni az elektromos gépeket a konnektorból, mert ha villám csap az épületbe, vagy a közelébe, ami be van dugva a konnektorba, az a túlfeszültség miatt tönkre fog menni.

Elolvasom a cikket