Egy nő folyamatosan részegnek tűnt annak ellenére, hogy nem ivott

Egy nő folyton a sürgősségi osztályon kötött ki túlzott álmossággal, zavaros beszéddel és alkoholszaggal a leheletében, pedig egy csepp szeszt sem fogyasztott. Kiderült, hogy a bélrendszerében élő mikrobák saját maguk főzték a saját italukat, és részegítették le.

Az orvosok végül egy ritka betegséget diagnosztizáltak nála, az úgynevezett auto-brewery szindrómát. De ezt megelőzően az 50 éves nőt két év alatt hétszer utalták be sürgősségi osztályokra. A tünetei minden alkalommal hasonlóak voltak, részegnek tűnt. Különösen az álmossága volt aggasztó, mivel hirtelen elaludt, miközben munkába készült vagy főzött. Az álmosság miatt hetekig nem tudott bejárni a munkahelyére, és elvesztette az étvágyát is.

A sürgősségi osztályon tett minden egyes látogatásakor, az orvosok alkoholmérgezést diagnosztizáltak nála. Az utóbbi években azonban „vallási meggyőződése miatt teljesen felhagyott az ivással” – írták az orvosok az esetéről szóló új jelentésben.

A nőnek a részeg epizódok előtt öt éve visszatérő húgyúti fertőzések (UTI) voltak a kórtörténetében, amelyek többször visszatértek. Ezek kezelésére gyakori antibiotikum-kúrákat írtak fel neki, egyiket a másik után.

A nő orvosai arra gyanakodtak, hogy a húgyúti fertőzések megszüntetése mellett ezek a nagy dózisú antibiotikumok kiirtották a hasznos baktériumokat a bélrendszeréből. Ez valószínűleg szabaddá tette az utat a különböző bélgombák számára, hogy átvegyék az uralmat. E gombák némelyike képes szénhidrátokat erjeszteni, lényegében saját alkoholt „főzve”.

Az auto-brewery szindróma akkor alakul ki, amikor az ilyen gombák – köztük a Saccharomyces cerevisiae, vagyis a sörélesztő és a Candida albicans – elég magas koncentrációban nőnek és elég szénhidráthoz jutnak hozzá az ember táplálkozásán keresztül ahhoz, hogy mérgezést okozzanak. Egyes baktériumokat is összefüggésbe hoztak a szindrómával. Úgy gondolják, hogy a magas vércukorszintű és az alkohol lebontására rosszul képes emberek hajlamosabbak a rendellenességre, és ezek a jellemzők részben a genetikára vezethetők vissza.

Nehéz lehet diagnózist kapni az auto-brewery szindrómára, mivel nagyon ritka. Az 1940-es évek végi felfedezése óta kevesebb mint 100 esetről számoltak be.

A nő esetében, mielőtt diagnosztizálták volna az állapotot, a sürgősségi osztályon többször vizsgálták meg pszichiáterek. Azonban egyik értékelés sem utalt a függőség jeleire. A hetedik sürgősségi látogatásakor az orvos felvetette, hogy az auto-brewery szindróma is szóba jöhet, és gombaellenes gyógyszeres kezelést indított nála. Miután beutalták egy gasztroenterológiai klinikára, alacsony szénhidráttartalmú diétát is elkezdtek tartani, hogy a gombáknak ne legyen cukor az erjedéshez.

Miután a tünetei néhány hónapra megszűntek, a beteg növelte a szénhidrátbevitelt, és a részegség tünetei visszatértek. A gombaellenes gyógyszerek és az alacsony szénhidráttartalmú diéta ismét megszüntette a tüneteket.

A beteg probiotikumokat is kapott, hogy segítsen helyreállítani a hasznos baktériumokat a bélrendszerében, és háziorvosa azt tanácsolta, hogy szűk spektrumú antibiotikumokat kapjon húgyúti fertőzésekre.

Miután a betegnél hónapokig nem volt visszaesés, az orvosok megvizsgálták, hogy a szénhidrátfogyasztása növeli-e a vérében az alkoholszintet. Mivel úgy találták, hogy nem, azt tanácsolták a betegnek, hogy lassan növelje a szénhidrátbevitelét, miközben a klinikai csapat figyelemmel kíséri.

Elolvasom a cikket