Egy szakértő a népszerű élelmiszerekben lévő rejtett cukor veszélyeire figyelmeztetett

Beljajeva szerint a rejtett cukrot gyakran olyan nevek alatt álcázzák, mint fruktóz, szacharóz, dextróz, melasz. „Emellett néha a cukrot olyan szavakkal álcázzák, amelyek a fogyasztó számára »egészségesebbnek« tűnnek, mint például a »szirup«. Ez azonban a lényegen nem változtat” – jegyezte meg Beljajeva.

A biotechnológus kifejtette, hogy a fruktózt a szervezet szinte minden sejtje metabolizálja, míg a szacharózt a máj dolgozza fel. Ennek következtében az édes termékekkel visszaélő embereknél fennáll az inzulinrezisztencia, a metabolikus szindróma, a zsírmájbetegség és a II. típusú cukorbetegség kockázata.

A cukrot és annak felsorolt analógjait tartalmazó termékeket minimálisra kell csökkenteni az étrendben – mondta a szakember. Helyettük jobb az alacsony glikémiás indexű édesítőszerek használata: datolyaszirup, természetes juharszirup, kókuszcukor, melasz.

Végül Beljajeva a természetes cukrokat tartalmazó termékek előnyben részesítését javasolta, ugyanis a gyümölcsök és zöldségek nemcsak kellemes ízűek, hanem sok vitamint és rostot is tartalmaznak.

Elolvasom a cikket