Egyiptom szerint a megállapodások alapja a rafahi átkelő működése

MH/ MTI
2024. június 3. hétfő. 21:54

„Nyomatékosan visszautasítjuk az izraeli ellenőrzést a rafahi átkelőnél” – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a Gázában élőknek ez az egyetlen kommunikációs pontjuk a külvilággal.

Mint mondta, a háború miatt a Gázai övezetben mára az élet „lehetetlenné” vált, az infrastruktúra 70 százaléka megsemmisült, az egészségügyi helyzet siralmas. Az embereknek gyógyszerre van szükségük, és Egyiptomon keresztül juthatnának hozzá, ezért a humanitárius segítségnek be kell jutnia a területre.

Számeh Sukri kijelentette: országa folytatja a helyzet rendezése érdekében tett erőfeszítéseit, és bízik abban, hogy az amerikai elnök által múlt pénteken bemutatott megállapodástervezetet a felek elfogadják.

Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy az Egyiptom és Izrael közötti békemegállapodás immár több mint négy évtizede szilárd, és „alapja a biztonságnak, a stabilitásnak az övezetben”.

A külügyminiszter köszönetet mondott Spanyolországnak, amiért a múlt héten hivatalosan elismerte az önálló palesztin államot.

„Spanyolország azért ismerte el Palesztinát, mert eljött az idő, hogy ne csak beszéljünk a kétállami megoldásról” – jelentette ki José Manuel Albares spanyol külügyminiszter, aki ismét az izraeli offenzíva befejezésére szólított fel.

„Tartós békét szeretnék minden nép számára a Közel-Keleten, és békés jövőt Palesztinának és Izraelnek” – hangsúlyozta.

Számeh Sukrit madridi látogatásán Pedro Sánchez spanyol kormányfő is fogadta.

Elolvasom a cikket