Fehér Ház: Biden nem akar harmadik világháborút

John Kirby napokkal azután beszélt, hogy a Fehér Ház megerősítette, Biden engedélyt adott Kijevnek arra, hogy az Egyesült Államok által szállított fegyverekkel mélyen Oroszországon belül csapásokat mérjen.

Ukrajna a külföldi fegyverek használatára vonatkozó korlátozások enyhítését kérte, miután az orosz csapatok a múlt hónapban újabb offenzívát indítottak Ukrajna keleti részén, Harkov régióban, és több határ menti települést elfoglaltak.

„A háború kezdete óta aggódunk az eszkaláció miatt. És ezek az aggodalmak továbbra is érvényesek” – mondta Kirby vasárnap az ABC Newsnak.

„Az elnök azt mondta, hogy nem akar felelős lenni a harmadik világháború kirobbantásáért. Nem akarunk konfliktust Oroszországgal, egy másik atomhatalommal.”

Kirby szerint Biden „megértette az összes következményét” annak, ha Kijevnek engedélyezné, hogy amerikai fegyvereket használjon „ellentűz céljára”. Megismételte, hogy az ukránok csak olyan támaszpontokat, tüzérségi állásokat és más katonai objektumokat vehettek célba, „amelyeket az oroszok valamiféle ütközőzónák létrehozására használnak”.

A Fehér Ház korábban egyértelművé tette, hogy az „ATACMS [rakéták] vagy Oroszországon belüli nagy hatótávolságú csapások alkalmazásának tilalma nem változott”. Oroszország azonban azt állította, hogy Kijev már korábban is használta az ATACMS-eket és más nagy hatótávolságú fegyvereket, hogy célpontokat találjon el a Krímben, a Donbasszban, valamint Zaporozsje és Herszon térségében. Kijev és nyugati támogatói továbbra is ukrán földnek tekintik ezeket a nemrég visszacsatolt orosz területeket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a Harkov megyei hadművelet célja a Belgorod és más orosz városok elleni gyakori, határon átnyúló ukrán aknavető- és rakétatámadások megállítása. Moszkva nem tervezi magának Harkov városának elfoglalását – mondta újságíróknak múlt havi kínai útja során.

Moszkva többször figyelmeztetett arra, hogy a nehézfegyverek nyugati szállítása Ukrajnának nem fogja elrettenteni az orosz erőket, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ilyen segítség veszélyes eszkalációval fenyeget.

A Tucker Carlson amerikai újságírónak adott februári interjújában Putyin elképzelhetetlennek nevezte, hogy bárki belerántsa a világot egy új „globális háborúba”, amely „az egész emberiséget a túlélés szélére sodorná”.

Elolvasom a cikket