Hogyan befolyásolja az alkohol az alvást?

Sokan feltételezik, hogy egy-két ital segíthet gyorsabban elaludni, és bizonyos mértékig ez így is van. A Neuropsychopharmacology című folyóiratban megjelent kutatás szerint a lefekvés előtti alkoholfogyasztás gyorsabb elalvást eredményez.

Az alkohol azonban, bár siettetheti az elalvást, negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét. Az alkoholfogyasztás körülbelül 30-60 perccel lefekvés előtt azt jelenti, hogy az alkoholszint a leheletben és a vérben a lámpaoltás ideje körül tetőzik.

Ez a csúcsérték megzavarja az alvás természetes mintázatát és rendjét. Az alkoholt fogyasztott emberek például gyakrabban tapasztalhatnak könnyebb alvási vagy ébrenléti időszakokat, különösen az éjszaka második felében. Tehát néhány ital után valószínűleg fokozott ébrenlét és több könnyű alvás következik.

A Nemzeti Alvási Alapítvány szerint a rendszeres elalvás érdekében történő ivás toleranciát építhet ki az alkohollal szemben, amely fokozatosan csökkenti a pia elalvást segítő képességét.

Hasznos ismerni az alvás négy szakaszát, hogy megértsük, hogyan hat az alkohol közvetlenül az alvás minden egyes részére.

1. szakasz: Nem gyors szemmozgású (REM) alvás – könnyű alvás, amelyet könnyen megzavarnak a zajok vagy zavarok. Körülbelül egy-öt percig tart.
2. szakasz: Non-REM alvás – mélyebb alvás, lassabb szívveréssel és alacsonyabb testhőmérséklettel. Ez az alvástípus az alvási ciklus körülbelül felét veszi igénybe.
3. szakasz: Non-REM alvás – az alvás legmélyebb szakasza, amelyből a legnehezebb felébredni. Egy tipikus alvási ciklus körülbelül negyedét teszi ki.
4. szakasz: REM alvás – az alvásnak ez az a szakasza, amelyben álmodunk. Ez a szakasz alvási ciklusonként akár egy órán át is tarthat.

„Először is növeli a kezdeti mélyalvásunkat, megzavarva az alvási szakaszok általános egyensúlyát. Emellett növeli a könnyű alvást is az éjszaka folyamán, amely azt jelenti, hogy éberebbek és könnyebben megzavarhatóak vagyunk, amikor a mély alvást kellene élveznünk – különösen az alvás utolsó szakaszaiban. Végül pedig csökkenti a gyors szemmozgásos alvást az egész éjszaka folyamán” – mondja Guy Meadows alváskutató.

A REM alvás létfontosságú az egészséges agyfejlődéshez – jegyezte meg a National Sleep Foundation. Ha nem kapunk elég REM-alvást, az megnehezítheti a koncentrációt, feledékenységet okozhat, és napközben túlzottan álmosnak érezzük magunkat. Az NIH szerint a rossz alvás számos egészségügyi problémához is hozzájárulhat, beleértve az elhízást, a magas vérnyomást és a depressziót.

Meadows szerint általános szabályként az embereknek arra kell törekedniük, hogy legalább három-négy órát hagyjanak az ivás és az alvás között, hogy elkerüljék az alvás zavarát. Az alkoholmentes napok szintén javíthatják az alvás minőségét. „A legjobb alvás érdekében próbáljunk meg hetente legalább négy alkoholmentes éjszakát tartani” – mondta Meadows.

Elolvasom a cikket