Hogyan lehet csökkenteni a potenciálisan mérgező vegyi anyagoknak való kitettséget?

Ezeket az „örökkévaló vegyi anyagokat” – amelyeket azért neveznek így, mert nem bomlanak le – az 1950-es évek óta használják a legkülönbözőbb fogyasztói és kereskedelmi alkalmazásokban. Ezek az anyagok taszítják a vizet és az olajat, ellenállnak a magas hőmérsékletnek, és „felületaktív anyagként” segítik a különböző típusú folyadékok keveredését.

Körülbelül 15 ezer különböző PFAS vegyi anyag létezik. Mindegyiknek kissé eltérő a kémiai összetétele, de mindegyiknek van legalább két szén-fluor kötése. Ezek a rendkívül erős kötések azt jelentik, hogy a PFAS-ok nem bomlanak le könnyen. Tehát az a kötés, amely a PFAS-oknak néhány egyedi tulajdonságát biztosítja, egyben azt is okozza, hogy felhalmozódnak és évtizedekig megmaradnak a szervezetünkben és a környezetben.

Csak 2020-ban a fluorpolimerek (a PFAS-ok egyik alcsoportja) értékesítése csak Európában meghaladta a 39 ezer tonnát. Nem meglepő módon mindenhová eljutnak, az esővíztől és a hótól kezdve a talajon át a talajvízig. Ennek eredményeképpen a PFAS felhalmozódott az élelmiszerláncban és az emberekben.

Lehetetlen teljesen elkerülni a PFAS-nak való kitettséget – szinte mindenhol jelen vannak. De jelentősen csökkentheti az expozíciót, ha kerüli a nem alapvető PFAS-szal közvetlenül kezelt tárgyakkal való érintkezést, és ahol csak lehet, PFAS-mentes alternatívákat választ.

Íme négy olyan terméktípus, amelyre érdemes odafigyelni:

1. Élelmiszercsomagolás és főzőedények

A PFAS-okat elvitelre szánt dobozok, zsírálló papír, műanyag edények, sőt, eldobható tányérok és tálak készítéséhez is használják. Az elviteles ételek és az eldobható csomagolások kerülése valószínűleg csökkenteni fogja a PFAS-oknak való kitettséget.

Ha szeret főzni vagy csomagolt ebédet készíteni a gyerekeinek, próbáljon meg olyan újrahasználható edényeket használni, amelyek címkéjén szerepel, hogy PFAS-mentesek.

A PFAS számos tapadásmentes edényben is megtalálható. Ahogy ezeket felmelegítik, megkarcolódnak vagy a felületük kopni kezd, a PFAS átvándorolhat a serpenyőből az elkészítendő ételbe.

Nincs értelme azonnal kidobni az összes edényt és serpenyőt, de amint a tapadásmentes bevonat kezd leperegni, cserélje ki őket PFAS-mentes változatokra, például kerámiára, rozsdamentes acélra vagy öntöttvasra.

2. Ruházat

A PFAS-okat arra használták, hogy vízálló tulajdonságokkal lássák el a ruházatot, például a kabátokat, kesztyűket és nadrágokat. Tanulmányok azonban kimutatták, hogy nem maradnak a kezelt termékekben, és idővel lassan kivándorolnak.

Számos márka, köztük a Patagonia, a The North Face és a Columbia már PFAS-mentes változatokat is gyárt (további információkért nézze meg a címkéket).

3. Kozmetikumok

A PFAS-t rutinszerűen használják a kozmetikumokban, beleértve az alapozókat, a fedő krémeket, a balzsamokat, a szájfényeket, valamint a tisztítószereket, a haj- és borotválkozási termékeket. Ez aggasztó, mivel egy nemrégiben készült tanulmány szerint a kozmetikumok néha növelhetik a PFAS-ok azon képességét, hogy átjussanak az emberi bőr gátján, és bejussanak az emberi szervezetbe.

Néhány márka, köztük a H&M és a Sephora, PFAS-mentes termékeket kínál, de sok nagy márka még mindig gyárt PFAS-t tartalmazó kozmetikumokat.

Óvatosan járjon el

A PFAS mérgező hatásairól még mindig rengeteg ismeretlen adat áll rendelkezésre. Nagyon sok változata létezik, egyesek valószínűleg nagyon kevés kárt okoznak, és nem különösebben tartósak. Mások éppen ellenkezőleg.

Egyes PFAS-ok potenciálisan mérgezőek az emberre nézve, és bizonyos összefüggések vannak a rákos megbetegedésekkel, az agy fejlődésével és a reprodukciós problémákkal, a hormonális zavarokkal, a cukorbetegséggel és az elhízással.

Elolvasom a cikket