Jákob Zoltán kortárs művészt ihletett meg

Jákob Zoli a közösségi médiában aktívan posztol olyan videókat, amelyekben laptopokat, telefonokat, és egyéb nagy értékű elektronikai eszközöket osztogat az utcán járókelőknek, akik követik őt valamelyik közösségi média platformon. Emellett alapítványa rendszeresen ellátogat mélyszegénységben élő családokhoz is, hogy a számukra szükséges dolgokkal ellássák őket.

A művész ezekkel a videókkal találkozott a közösségi médiában, amiknek hatására megszületett a Bőség című képének ötlete. Hódi Dávid a témát sajátos módon dolgozta fel, ugyanis a kép központi eleme egy realisztikus emberi koponya, amiről nem éppen a pozitív cselekedetekre gondolna az ember elsőre. Azonban, ha megnézzük munkáit, még több érdekes, színes koponyás képet találunk a galériájában, mivel a művész jelenlegi projektjének témáit erre a motívumra építette.

„A koponya számomra nem negatív jelentésű. A koponyák embereket szimbolizálnak és azok életmódját, érzéseit vagy döntéseik következményeit. A koponya szimbolizálja a leélt életet és hogy mit hagyunk az utókornak” – fejtette ki a festő egy korábbi interjúban.

Hódi Dávid mindig is arra törekedett, hogy művészetét mélyebb jelentéssel töltse meg. Elgondolkodtató témákat fest meg, amivel üzenetet közvetít a társadalom számára, némelyikkel pedig görbe tükröt állít.

A hatalom, a fenntarthatóság, az örökség, az inspiráció – csak hogy néhány példát említsünk – mindenki életében egyénileg is,valamint társadalmi szinten is értelmezhetőek. Most pedig Jákob Zoltán tevékenysége hatására eljött az ideje, hogy megörökítse a nagylelkűség lényegét a vásznán.

Zolit régóta figyelem a közösségi médiában, és az iránti elkötelezettsége, hogy mások életében változást hozzon, kreatív tüzet gyújtott bennem, és arra késztetett, hogy olyan festményt alkossak, amely a nagylelkűséget ünnepli, és az adakozás kérdésére irányítja a figyelmet” – mondja a festő. „Mindegyik képemben benne van az a kérdés, hogy mit hagyunk magunk után, ha már nem leszünk a földön. Nos, Zolira így fognak emlékezni az emberek, ahogyan én megörökítettem a vásznon. És remélem, hogy majd egyszer rám is!”– tette hozzá az ambiciózus művész.

És bár a kép témáját Jákob Zoltán ihlette, maga a festmény nem kifejezetten őt ábrázolja, hanem egy általánosabb értelemben vett bőséget, ami nem csupán materiális lehet, hiszen a vagyonon túl mást is meg lehet osztani az emberekkel attól függően, hogy ki mivel rendelkezik. „Szellemi javakat is meg tud osztani az ember, hiszen ebből is van, akinek több van, mint másoknak. A tudás érték, ennek tovább adása vagy épp a tovább nem adása pedig felelősség. A ég felé törekvő kezek azok az emberek, akik szeretnének részesülni abból, amit egy valamilyen szempontból bőségben élő egyén adni tud” – fejtette ki a festő.

Elolvasom a cikket