Kijev: Hamarosan nem leszünk képesek a nyugdíjak teljes összegét kifizetni

Az Espreso TV csatornának szombaton nyilatkozva Marcsak „kritikusnak” nevezte a helyzetet, és azt állította, hogy jelenleg minden adófizető csak egy nyugdíjasra elegendő összeget biztosít. Ez a helyzet „a jövőben valószínűleg romlani fog” – tette hozzá a tisztviselő.

Marcsak úgy becsülte, hogy az Állami Statisztikai Szolgálat szerint Ukrajna lakossága 2050-re várhatóan mindössze 25 millió főre csökken, szemben a 2022-es 38 millióval.

Bár az állam továbbra is fizetni fogja az állampolgároknak a nyugdíjuk garantált részét, ez az összeg minimális lesz – tette hozzá Marcsak, aki arra biztatta az ukránokat, hogy kezdjenek el megtakarítani személyes nyugdíjukra, és próbálják megőrizni munkahelyüket „ameddig csak lehet”.

„A szolidaritási nyugdíjak általában minimális garanciát jelentenek az európai országokban, és ha valaki magas nyugdíjat akar, akkor egész életében takarékoskodnia kell” – mondta Marcsak.

Az átlagos nyugdíjkorhatár Ukrajnában jelenleg 60–65 év körül van a tisztviselő szerint, aki azt javasolta, hogy az emberek „készüljenek fel arra, hogy mindenki addig keressen, addig legyen aktív gazdaságilag, társadalmilag stb., ameddig csak tud, és akkor menjen nyugdíjba, amikor fizikailag már nem tudja magát ellátni”.

Korábban Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes is figyelmeztetett a nyugdíjkifizetésekkel és a köztisztviselői fizetésekkel kapcsolatos lehetséges problémákra, a költségvetési hiányra és a nyugati pénzügyi támogatások késedelmére.

Még januárban, amikor az amerikai kongresszus blokkolta a Kijevnek szánt, hatvanmilliárd dolláros segélycsomagot, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is arra figyelmeztetett, hogy több mint 11 millió nyugdíjas maradhat kifizetések nélkül, és „meghalhat”, ha a Nyugat nem fedezi az ország szociális juttatási programjainak költségeit.

Akkor kifejtette, hogy Kijevnek ugyan van saját bevétele, de folyamatosan választania kell, hogy vagy nyugdíjakat fizet, vagy újabb fegyvereket vásárol az Oroszország elleni harchoz.

„Én itt nem erkölcsi nyomást gyakorlok. De egyszerűen ki kell fizetnünk őket” – hangsúlyozta Zelenszkij. Az amerikai szenátus és a képviselőház végül áprilisban elfogadta a több milliárd dolláros katonai segélycsomagot, bár a pénzből semmit sem lehetett nyugdíjakra fordítani.

Elolvasom a cikket