Miért érezhetsz szorongást alkoholfogyasztás után?

Ha ön másnapossággal kapcsolatos szorongást tapasztal, valószínűleg kíváncsi, miért történik ez. Az alkoholfogyasztás hatással van a neurotranszmitterek különböző rendszereire, amelyek olyan vegyi anyagok, amelyekkel az idegsejtek kommunikálnak egymással. Amelyekre ma koncentrálunk, azok a gamma-aminovajsav (GABA) és a glutamát.

„A glutamát és a GABA aktivitás tónusának egyensúlya az agyban az agyi áramkörökben az izgalom és a gátlás egyensúlyának elsődleges szabályozója” – mondta Dr. John H. Krystal, a Yale pszichiátriai tanszékének vezetője.

Először is beszéljünk a GABA-ról. Ez egy gátló neurotranszmitter, amely csökkenti a neuron ingerekre adott válaszát (más néven csökkenti az ingerlékenységét), amikor a GABA-receptorokhoz kötődik. Ez „a fő gátló kémiai hírvivő az agykéregben, elsősorban a glutamát neuronok aktivitásának gátló hangolásáért felelős” – magyarázta Dr. Krystal.

A GABA jelátvitel az agyban feltehetően szerepet játszik a félelem és a szorongás csökkentésében. A szorongásos zavarok kezelésére használt egyes gyógyszerek, például a benzodiazepinek a GABA-receptorokra hatnak. A GABA akkor keletkezik, amikor a glutamát egy enzim segítségével átalakul belőle – és a glutamát a következő témánk.

A GABA-tól eltérően a glutamát növeli a neuronok ingerlékenységét. „A glutamát az agykéreg fő izgalmi transzmittere, amely az idegsejtek közötti szinaptikus kommunikáció mintegy 90 százalékát teszi ki. Sok szempontból a glutamát az agy fő „információs autópályája”” – mondta Dr. Krystal. Számos receptorhoz kötődik, köztük az N-metil-D-aszpartát (NMDA) receptorokhoz.

A glutamát kulcsszerepet játszik számos funkcióban, például a fájdalomjelzésben, valamint a memóriában és a tanulásban. Dr. Krystal az IFLScience-nek elmondta, hogy a pánikrohamok és a fokozott szorongás a glutamát túlzott aktiválódása miatt alakulhat ki.

Hogyan hat tehát az alkohol ezekre a neurotranszmitterekre?

„Az alkoholmérgezés alacsony szinteken a pro-GABA és pro-glutamát hatások keverékét eredményezi. Magasabb mérgezési szinteknél a pro-GABA hatások kezdenek kombinálódni az alkohol azon képességével, hogy blokkolja az NMDA típusú receptort” – magyarázta Dr. Krystal. „Ezek a hatások együttesen járulnak hozzá az alkoholmérgezéssel járó hangulati hatásokhoz és kognitív károsodásokhoz. Még nagyobb dózisoknál az ingerület gátlása dominál, ami alvást, toxikus dózisoknál pedig potenciálisan életveszélyes kómát eredményez„.”

Miért érezhetsz szorongást másnaposan?
„Az alkohol csökkentheti a szorongást azáltal, hogy gátolja a szorongást kiváltó ingerekre való reagálást” – írják egy 2019-es tanulmány szerzői. „Az alkohol anxiolitikus [szorongáscsökkentő] hatása befolyásolhatja a SAD-AUD [szociális szorongásos zavar-alkoholhasználati zavar] kapcsolatot, és feltételezhetően közvetíti a megküzdéssel motivált alkoholfogyasztást”.

Dr. Krystal az IFLScience-nek elmondta, hogy bár a túlzott GABA-aktiváció részegen enyhítheti a szorongást, „egyfajta félelemmentességet is létrehozhat, amely helytelenül gátolja a viselkedést”, aminek valószínűleg te is szemtanúja voltál, ha jelentős időt töltöttél részeg emberek közelében (vagy akár magad is megtapasztaltad).

Tehát ha az alkohol képes csökkenteni a szorongást, amíg részeg vagy, miért érezheted magad másnap reggel lelkileg olyan borzalmasan?

Egy olyan időszak után, amikor a szokásosnál több GABA-jelzés és kevesebb glutamát-jelzés van, az agynak valahogy helyre kell hoznia ezt az egyensúlyhiányt, ennek megfelelően adaptálva a neurotranszmitter-rendszereket és megváltoztatva receptoraik populációit.

Ahogy Dr. Krystal leírta, hosszú távú nagy mennyiségű alkoholfogyasztás után tolerancia és fizikai függőség alakulhat ki az alkohollal szemben, ami ezeknek a neurológiai változásoknak köszönhető, amelyeket az agy végez, hogy megpróbálja helyreállítani az egyensúlyt. Amikor valaki ezt követően abbahagyja az ivást, kellemetlen hatások léphetnek fel, miközben az agy megpróbálja helyreállítani az egyensúlyt.

„Az alkohol megvonásakor a GABA-receptorok kevésbé működnek, kevesebb gátlást produkálnak, ami fokozott izgalmat eredményez. Hasonlóképpen, az NMDA glutamátreceptorok úgy alkalmazkodnak az alkohol általi krónikus blokkolásukhoz, hogy megnő a számuk, így csökken az NMDA-receptorok populációjának érzékenysége az alkoholra” – magyarázta Dr. Krystal.

„Amikor az alkoholt visszavonják, és a GABA gátlás csökkenése miatt több glutamát szabadul fel, a felszabaduló glutamát az NMDA-receptorok nagyobb számát látja, és ez a glutamát ennek következtében még hatékonyabban képes szorongást, súlyos esetben pedig görcsöket és az idegsejtek károsodását előidézni”.

Az alkoholmegvonási szindróma (AWS) akkor jelentkezik, amikor valaki, aki rendszeresen sokat ivott, hirtelen abbahagyja vagy csökkenti az alkoholfogyasztását, és a tünetek körülbelül nyolc-24 órával az utolsó ital után kezdődnek. A tünetek – amelyek közé tartozik a szorongás, a szapora szívverés, a remegés, a hangulatingadozás, az ingerlékenység és a rémálmok, valamint a veszélyesebb tünetek, mint a görcsök és a delírium tremens – valószínűsége annál nagyobb, minél többet iszik rendszeresen.

„Az a személy, aki nem rendszeres ivó, de van egy nagy tivornyán vett részt, az alkoholmegvonási szindróma egy nagyon enyhe formáját tapasztalja az alkoholmérgezés egyéb következményein felül, mint például a kiszáradás, a gyomor és a belek nyálkahártyájának irritációja és az alvászavarok” – mondta Dr. Krystal. Ezen felül az alkohol metabolitjai, például az aceton és az acetaldehid is meglehetősen rosszul érzik magukat.

„A tivornyát követő enyhe alkoholmegvonási tünetek megjelenése hozzájárulhat olyan tünetekhez, mint a fokozott szorongás, ami összhangban van az amygdala fokozott izgatottságával, és az érzékszervi ingerekre adott válaszok fokozódása, ami összhangban van a fokozott agykérgi izgatottsággal” – folytatta. „A másnaposság ezen jelei és tünetei összhangban vannak azzal az elképzeléssel, hogy a GABA és a glutamát alkoholhoz való alkalmazkodásának bizonyos enyhe formái egyetlen nagy ivás során is előfordulhatnak.”

Az Egészségügyi Világszervezet megjegyzi, hogy nincs olyan mennyiségű alkoholfogyasztás, amely biztonságos lenne az egészségre. Az alkohollal kapcsolatos ártalmak csökkentése érdekében az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata azt ajánlja, hogy hetente ne fogyasszon 14 egységnél többet, lehetőleg mindezt három vagy több napra elosztva (egy feles 40 százalékos alkoholtartalmú szeszesital = egy egység). Az ausztrál irányelvek szerint naponta legfeljebb négy standard ital, azaz hetente legfeljebb 10 ital fogyasztható. Az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek azt javasolják, hogy vagy egyáltalán ne igyanak, vagy a férfiaknak napi két italra, a nőknek pedig napi egy italra korlátozzák az alkoholfogyasztást.

De mit tehetünk, ha az italok már a szervezetünkben vannak, a szorongás kezd eluralkodni rajtunk?

Javasoljuk, hogy kerülje az élénkítőszereket, és ami fontos, a további alkoholfogyasztást. Bár a több alkohol bevitele enyhíthet bizonyos tüneteket, hozzájárulhat a folyamatos függőséghez. „Sok pácienssel találkozom, akiknek szorongásos a hangulata. Néhányan úgy próbálják „enyhíteni” az ivás kellemetlen tüneteit, hogy többet isznak, de ez további pánikrohamokhoz, akár rohamokhoz is vezethet” – mondta honlapjuknak Dr. Niall Campbell, a brit Priory független mentális egészségügyi szolgáltató tanácsadója.

Az ADF a klasszikus másnapossági tevékenységeket ajánlja: pihenés, evés és folyadékpótlás, emellett a tudatosságot, a barátokkal való beszélgetést és a figyelemelterelést, ha lehet. A NIAAA azonban a weboldalán kifejtette: „Nincs mód arra, hogy felgyorsítsuk az agy alkoholfogyasztásból való felépülését”, és valószínűleg csak várni kell, amíg az előző éjszaka tünetei elmúlnak.

Elolvasom a cikket