Mindhárom magyar nyíltvízi úszó az első hatban végezhet

MH/MTI
2024. június 3. hétfő. 13:08

A szakvezető hétfőn reggel, az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában beszélt az olimpiáról és az azt megelőző időszakról, így a júniusi, belgrádi Európa-bajnokságról. Az olimpiai felkészüléssel kapcsolatban elmondta, hogy a Szajna egy speciális helyszín lesz, komoly áramlással, amire külön készülni kell. Ennek érdekében a világbajnok Rasovszky Kristóf, valamint Betlehem Dávid és Fábián Bettina a belgrádi kontinensviadal után lehetőséget kap arra, hogy hat héten át, szombatonként a Dunában eddzen Százhalombattán.

„Készülnünk kell erre, mert a Szajnában erős sodrás van” – jegyezte meg a kapitány, hozzátéve, hogy közel dupla sebességgel lehet majd haladni a folyás irányában, mint azzal szemben, márpedig ilyen helyszín nagyon ritka nyíltvízi úszásban, emlékei szerint legutóbb 2010-ben, a spanyolországi ifjúsági Eb-n volt hasonló a pálya.

„Itt az fog dönteni, hogy ki bírja majd jobban az áramlással szembeni úszást” – jelentette ki.

Gellért Gábor azt is elmondta, hogy vannak speciális eszközök, melyek használatával medencében is tudják modellezni az áramlásos körülményeket, azaz nem csak szombatonként tudnak majd Rasovszkyék készülni a Szajna adta kihívásokra.

A francia főváros folyójában a tavaly nyári tesztversenyt nem tudták megrendezni a víz magas szennyezettségi szintje miatt – volt olyan nap a kapitány elmondása szerint, amikor 12 000-szerese volt a határétéknek a kólibaktérium száma a vízben –, s azóta is sok kérdés merült fel a nyíltvízi úszás és a triatlon versenyek úszó részének megrendezhetőségével kapcsolatban.

„Tettek óvintézkedéseket, egy komoly víztározóval 72 versenymedence mennyiségű tiszta vizet betáraztak. Ez a B-verziójuk, hogy nem másik helyszín lesz, hanem ha mégis olyan lenne a Szajna vize, akkor rendes csapvízzel fogják hígítani” – mondta a szakvezető, aki megérti, hogy a szervezők nem szeretnének helyszínt váltani, mert az olimpiai versenyre kijelölt folyószakasz gyönyörű környezetben, az Eiffel toronynál fekszik.

A kapitány az olimpiai célokról is beszélt és hangsúlyozta, hogy a versenyzők tavalyi és idei eredményei komoly bizakodásra adnak okot.

„Bettina minden világkupaversenyen a legjobb hatban volt, Rasó megnyerte a világkupa összetettet, Dávid rendszerint dobogón végzett, vagy negyedik volt. Úgyhogy azt gondolom, nem elrugaszkodott elképzelés, ha azt mondom, hogy mind a három versenyző a legjobb hatba fog kerülni” – nyilatkozta Gellért Gábor, aki reméli, hogy sikerül érmet is szerezniük a játékokon.

Az olimpiáig még két versenye lesz a úszóknak, előbb az Európa-bajnokság, melyre jövő vasárnap utazik el a csapat, majd június végén az országos bajnokság, ami Gellért Gábor szavai szerint Rasovszkyék számára gyakorlatilag edzés lesz. A kontinensviadal ugyanakkor egy komoly megméretésnek számít, mert az európai mezőny nagyon erős, és a verseny jó visszajelzést ad majd arra, hogy hol tartanak Betlehemék az olimpiai felkészülésben.

Gellért Gábor annyit fűzött még az Európa-bajnoksághoz, hogy érmeket remél az úszóktól.

Elolvasom a cikket