Nemcsak hizlalnak, meg is betegíthetnek a cukros üdítők

A megfelelő folyadékpótlás létfontosságú, és szakemberek nem győzik hangoztatni, hogy a legjobb, ha tiszta vizet iszunk cukros üdítőitalok helyett. Tény, hogy az utóbbiak sokkal finomabbak, és mértékkel fogyasztva nem különösebben ártalmasak, de ha valaki túlzásba viszi, az elhízás mellett komoly egészségügyi problémákat idézhetnek elő a cukros üdítők – írja a Life.hu.

Cukorbetegség: A 2-es típusú cukorbetegség, vagyis a diabétesz világszerte milliókat érintő krónikus betegség, amelyhez nagy mértékben hozzájárul a mozgásszegény életmód, az egészségtelen étkezés és a cukros, szénsavas üdítőitalok fogyasztása is.

Szív- és érrendszeri problémák: Hiába iktatjuk be életünkbe a rendszeres testmozgást, ha mellette cukros italokat iszunk. A gyümölcslevekben, egyes sportitalokban és ízesített vizekben rengeteg a hozzáadott cukor, és ezek csak tovább növelhetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, amelyek hazánkban a vezető halálokok közé tartoznak.

Csontritkulás: A szénsavas üdítők többsége foszforsavat tartalmaz, amely a vizeletben választódik ki. A túlzott mennyiségű foszforsav meggátolja a testet abban, hogy felszívja a számára fontos kalciumot. Ez többek között fogszuvasodáshoz és csontritkuláshoz vezet.

Asztma: Az ételadalékok közül a legtöbb problémát jellemzően a tartósítószerek okozzák, többek között a nátrium-benzoát, amelyet a cukros üdítők többsége nagy mértékben tartalmaz. A megnövekedett nátriumbevitel hatására az asztmás tünetek rohamszerűen felerősödhetnek.

Rossz lehelet, fogproblémák: A fogszuvasodás kialakulása soktényezős folyamat, amelyben szerepet játszanak a szájban lévő baktériumok, illetve bizonyos táplálékok és italok, többek között a cukros üdítők, az alkohol és a kávé. A fluoridos fogkrém és a szájöblögető fontos a fogszuvasodás megelőzésében.

Mit fogyasszunk cukros üdítők helyett?

  • víz (jótékony hatással van a fogyókúrára)
  • tej (kalcium-, D-vitamin- és fehérjetartalma miatt)
  • cukormentes, ízesített víz (citromos, bazsalikomos, uborkás)
  • százszázalékos gyümölcslevek (értékes vitaminokban gazdagok)
  • gyógynövény- vagy zöld tea (magas antioxidáns tartalma miatt)
  • kókuszvíz
  • dinnye

Elolvasom a cikket