Salvinit elkeseríti, hogy Európában alig talál felelős vezetőt, aki a béke mellett érvelne

Gönczöl András
2024. június 3. hétfő. 4:13
Frissítve: 2024. június 3. 6:18

Az olasz politikai vezetőről és a Liga küzdelmeiről Széllel szembe címmel könyv született. Amennyiben az eladott példányszám egyben népszerűségi mutató lenne, akkor Salvininek nincs szégyellni valója.

A konfrontációtól soha vissza nem riadó politikus szerint teljesen normális, hogy felerősödött a csatazaj, hiszen ez a csata velejárója, ugyanis az európai választásokon nem babra megy a játék, hamarosan kiderül, kiknek a kezébe kerül a kormányrúd, vajon milyen szövetségek köttetnek, és sikerül-e az európai lakosok érdekeit, érzéseit szigorúan figyelembe vevő programokat alkotni?

„A fent említett könyv pozitív fogadtatásán túl még nagyobb örömforrás volt a tengernyi támogató üzenet azoktól, akik vették a fáradságot, türelmesen elolvasták a könyvet. Mesélek magamról, döntéseim hátteréről és felvázoltam, milyen jövőt képzelek el” – jelentette ki Salvini.

A könyvben arról beszél, hogy az értékmentés szándékával választotta a politikusi hivatást.

„A szabadság értékei alatt a szólás- és gondolatszabadságát, a haza védelmét, a család és munka becsületét, a vállalkozást, az autonómia meglétét értem, nem is szólva a túlzott adó és bürokrácia elleni küzdelemről. Nehezen emésztem meg, hogy olyan szelek fújnak úgy itthon, mint Brüsszelből, amelyek kimondottan a Liga és az én hajamat borzolják, de nagyon. Folyamatosan támadás éri mindazokat, akik a Ligát választják politikai közösségként. Itt van a haza védelmének kérdése, amely a polgár szent kötelessége. Botrányosnak tartom, hogy a baloldal megszavazta a parlamentben, hogy bíróság elé állítsanak, ami korábban egy olyan kiváló emberrel is megtörtént, mint Silvio Berlusconi. A baloldal nem veszítette el azt a szokását, hogy a bíróság segítségével próbálja kiiktatni politikai ellenfeleit, naponta emlékeztetem magam, akár 15 év börtönt is kiszabhatnak rám. A brüsszeli döntések siralmasak, például azon őrültségekre gondolok, minthogy 2035-től betiltják a benzin- és dízelautók gyártását, a lakhatási irányelvek átformálását, a gazdálkodók és a halászok elleni nyílt támadásokat, végül a migráció beláthatatlan következményekkel járó ügyének szörnyű kezelését. Fojtogatják Olaszországot, mi sem természetesebb, hazámat széllel szembe is védenem kell” – sorolta az érveit a Liga vezére.

Annak különösen örül Salvini, hogy az olaszok megbarátkoztak Roberto Vannacci tábornok nevével.

„Kiváló jelölt, az állam szolgája, akit a médiarendszer bemocskolt, mert mint mi, szembe mert menni a széllel. Független, ám azonosul a Liga, egy új Európa megteremtésének gondolatával, amely védi a határokat, védi a családokat és a vállalkozásokat. Hiszem, Vannacci kapja majd a legtöbb szavazatot, és nem csak a Ligától Olaszországban” – érvelt a párt európai parlamenti listavezetője mellett, és nem titkolja, hogy nagy reményeket fűz a hétvégi választásokhoz.

„Berlusconi-mintára egy baloldalmentes, koaliciós jobbközép többséget remélek. A francia példa ugrik be, az atombombázó Macron, vagy egy kiegyensúlyozott Le Pen mellett tegyük le a voksunkat. A Liga és szövetségesei az utóbbit választják. A szocialisták, a kommunisták eredménye még a jövő titka. A háború nem csupán Olaszország problémája. Európa és Amerika szemléletváltása szükséges, a mai napig bombákról, halottakról, háborús szörnyűségektől hangosak a híradások, békéről és fegyverszünetről egy kezemen megtudom számolni, ki beszél, ki követeli. Ismét az általam nagyon tisztelt Silvio Berlusconi nevét kell megemlítenem, nagyon hiányzik a személyiségére jellemző rendkívüli béketeremtő, diplomáciai képességei” – szögezte le Salvini.

Gönczöl András

Elolvasom a cikket