Szakértők szerint a fiatal rákos megbetegedések növekedése a bélrendszer egészségével függhet össze

A Cancer Research UK elemzése szerint minden korábbinál több 50 év alatti felnőttet sújt a betegség, és a fiatalabb korosztályok körében a legnagyobb a növekedés.

A két évtizeddel ezelőtti 26 ezerrel szemben ma már évente mintegy 35 ezer 24-49 éves ember kapja a lesújtó hírt, hogy rákos, és ez a szám két évtizeddel ezelőtt 26 ezer volt. A rákos megbetegedések aránya a 24-49 éves korcsoportban az 1990-es évek eleje óta 24 százalékkal emelkedett. Ez több mint kétszerese a 75 év felettiek körében regisztrált 10 százalékos növekedésnek.

A Cancer Research UK vezető klinikusa, Charles Swanton professzor „tudományos rejtélynek nevezte a tendenciát, amelyet sürgősen meg kell oldani”.

Azt mondta: „Ez egy olyan kérdés, amelyet egy »tudományos kutatásnak« kell megoldania: „A bizonyítékok arra utalnak, hogy több 50 év alatti felnőtt kaphat rákot, mint valaha.

A jótékonysági szervezet a legfrissebb adatokat használta fel, hogy összehasonlítsa az 1993-95-ös és a 2017-19-es előfordulási arányokat, miközben figyelembe vette a népesség változását.

Az általános arányok 13 százalékkal, 539-ről 611,5 esetre emelkedtek 100 000 főre vetítve ebben az időszakban. A növekedés 16 százalékos volt a 24 év alattiak körében és 14 százalékos az 50-74 évesek körében.

Swanton professzor szerint a fiatalon kialakuló rák „még mindig viszonylag ritka”, de a helyzet ennek ellenére vizsgálatot igényel.

A lehetséges tényezők között szerepel az életmód és a táplálkozási szokások, az elhízás növekvő szintje, a genetika, a mikrobiom, valamint a diagnózis és a szűrés javulása – mondta.

Swanton professzor hozzátette: „A ráknak számos megelőzhető oka van, amelyekről tudunk, beleértve a dohányzást, az elhízást és a vörös húsokat. De ezek önmagukban nem magyarázzák az 50 év alattiak körében tapasztalható növekedést. A bélrák az, ami a legnagyobb aggodalomra ad okot. Ez arra utal, hogy lehetnek további megelőzhető tényezők, amelyekkel még nem vagyunk tisztában, vagy amelyeket nem ismerünk teljes mértékben„.”

Az Egyesült Királyság nincs egyedül az aggasztó tendencia megfigyelésével: az Edinburgh-i Egyetem által tavaly vezetett tanulmány szerint a korai stádiumú rákos esetek száma világszerte 80 százalékkal ugrott meg 30 év alatt. Az 1990-es 1,82 millióról 2019-re 3,26 millióra nőttek az említett tanulmány szerint.

Swanton professzor az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság éves konferenciáján beszélt Chicagóban, ahol több tanulmány is gyarapította a növekvő bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a bélrendszer egészsége befolyásolja a fiatalabb megbetegedések számának növekedését.

A szakértők szerint a bélben lévő baktériumok és a gyulladások egyensúlya „gyorsított öregedést” okozhat a vastagbélben.

Elemzésük szerint egy Fusobacterium nevű baktérium – amely a rostban szegény, de cukorban gazdag étrendhez kapcsolódik – fokozta a bélgyulladást, ami viszont növeli a rák kockázatát.

Az 50 év alatti bélrákosoknál a sejtek 15 évvel idősebbnek tűntek a valós koruknál – mondták a kutatók.

Egy másik lehetőség, hogy bizonyos mikrobák jelenléte „mutációkat indíthat el a DNS-ben” – mondta Swanton professzor -, hasonlóan ahhoz, ahogyan a dohányfüst mutációkat idéz elő a tüdősejtekben.

Hozzátette: „Egyesek a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupot, más, az elhízással összefüggésbe hozható étrendi tényezőket, vagy akár a mikroműanyagokat és a szennyeződéseket is felvetették. Egyszerűen nem tudjuk. Az elhízott és túlsúlyos egyének száma az elmúlt 30-40 évben a nyugati étrend változásával egy időben nőtt. Azt hiszem, ez is szerepet játszhat.”

Tízből négy rákos megbetegedés megelőzhetőnek tekinthető, és Swanton professzor sürgette az embereket, hogy tegyenek a kockázati tényezők csökkentése érdekében.

Elolvasom a cikket