Újra börtönbe mehet az Arany Hajnal nevű szélsőjobboldali párt vezetője

MH/MTI
2024. június 3. hétfő. 21:11

A közép-görögországi Lamia büntetőbírósága a Nikosz Mihaloliakosz szabadlábra helyezésével kapcsolatos fellebbezést vizsgálva úgy döntött, hogy a férfi nem tanúsított jó magaviseletet, és vissza kell térnie a börtönbe. A tájékoztatás szerint azt rótták fel neki, hogy az interneten elítélése elleni és pártja melletti felhívásokat tett közzé, ami azt bizonyítja, nem bánta meg tettét.

A 66 éves holokauszttagadó egykori pártvezetőt május 2-án feltételesen szabadlábra helyezték, elsősorban egészségi okokból. Ezután elrendelték, hogy nem hagyhatja el az athéni régiót, havonta egyszer köteles jelentkezni a rendőrségen, és megtiltották neki, hogy kapcsolatba lépjen ügye más elítéltjeivel.

Nikosz Mihaloliakoszt 2020-ban 13,5 év börtönre ítélték, miután a bíróság az Arany Hajnal nevű szélsőjobboldali pártot bűnszervezetté nyilvánította. Az egykori pártvezetőt abban mondták ki bűnösnek, hogy a bűnszervezet vezetőjeként migránsokat és politikai ellenfeleket vett célba. Az Arany Hajnalnak róják fel egy görög antifasiszta rapper 2013. szeptemberi történt meggyilkolását, amely sokkolta az országot. A pártot tették felelőssé egy pakisztáni migráns 2013. januári meggyilkolásáért, valamint egyiptomi zarándokok és kommunista szakszervezeti tagok megtámadásáért is.

A Nikosz Mihaloliakosz által alapított Arany Hajnal évtizedekig szélsőjobboldali nézeteket hangoztató párt volt. Az országot a 2010-es évek elején sújtó gazdasági és belpolitikai válság idején, 2012-ben bejutott a parlamentbe, de bűnszervezetté nyilvánítását és vezetőinek elítélését követően eltűnt a politikai színtérről.

Elolvasom a cikket