Varga Mihály és Luxemburg pénzügyminisztere tárgyalt

MH/MTI
2024. június 3. hétfő. 13:29
Frissítve: 2024. június 3. 13:36

Magyarország továbbra is kiemelt célpont a befektetők számára, a versenyképes üzleti környezetet a háborús válság alatt is sikerült megőrizni – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, miután hivatalában fogadta Gilles Roth luxemburgi pénzügyminisztert, a tárca közleménye szerint.

A közlemény szerint Varga Mihály kiemelte: az elmúlt öt évben csaknem ötszörösére növelték a Luxemburgba irányuló magyar exportot, tavaly rekordot döntött a két ország közötti kereskedelmi forgalom.

Egyetértettek abban, hogy csökkenteni kell az unió és a globális versenytársak közötti növekedési és innovációs szakadékot, a luxemburgi pénzügyminiszter támogatásáról biztosította a magyar elnökséget – hangsúlyozta Varga Mihály. A pénzügyminiszter a magyar EU-elnökség prioritásait ismertetve elmondta: nagy hangsúlyt fordítanak majd az uniós versenyképességi és a demográfiai kihívásokra, a zöld gazdasági átállásra és a fenntartható adósságpályára, ahogyan felkészültek a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére is.

A két ország gazdasági kapcsolatairól szólva a pénzügyminiszter kiemelte: a Magyarországra érkező luxemburgi befektetések értéke meghaladta a kétmilliárd eurót.

Hozzátette, a magyar cégek jelenléte is erősödik a Nagyhercegségben, a legutóbbi adatok szerint a magyar tőke 19. legfontosabb célországa Luxemburg, ami közel 400 millió euró beruházást jelent. A tárcavezető emlékeztetett: idén ünneplik a magyar-luxemburgi diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulóját – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

Elolvasom a cikket