Zelenszkij szerint Trump vesztes elnökké válhat

Trump azt hangoztatja, hogy képes lesz 24 órán belül véget vetni az ukrajnai konfliktusnak egy békeszerződés közvetítésével, ha még idén újraválasztják. A Washington Post múlt havi jelentése szerint, amely Trump kampányának bennfenteseit idézte, az erre irányuló stratégiája az, hogy nyomást gyakorol Kijevre, hogy mondjon le a Krímre és a Donbasszra vonatkozó követeléseiről, és ismerje el azokat Oroszország részeként.

A The Guardian által megkérdezett Zelenszkij egy pénteken megjelent interjúban Trump feltételezett tervének kommentálására arra figyelmeztetett, hogy ez a stratégia szörnyű következményekkel járhat Amerikára és személyesen Trumpra nézve.

„Azt akarja, hogy később vesztes elnök legyen? Képzeljük el, mi történik, ha Trump lesz az elnök, és úgy dönt, hogy Ukrajna rovására fejezi be a háborút… Képzeljük el, hogy ezek után Putyin továbbmegy – akkor ezt az új amerikai elnököt gyengének fogják tartani, és ez nem pusztán az ő személyéről szól, hanem az amerikai kormányról, őket fogják gyengének tartani” – mondta Zelenszkij.

Hozzátette, azzal, hogy az USA arra kényszeríti Ukrajnát, hogy feladja területi követeléseit, elveszíti nemzetközi befolyását, és lehetővé teszi, hogy „Putyin továbblépjen, felismerve, hogy az USA már nem erős játékos”.

„Ezután más tekintélyelvű vezetők lépnek majd be az arénába. És ez pontosan annak a kezdete lesz, amitől mindenki annyira fél – a harmadik világháborúé” – állította Zelenszkij.

Trump hivatalosan soha nem részletezte az Ukrajnára vonatkozó béketervét, de azt mondta, hogy személyesen ismeri mind Zelenszkijt, mind Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és rá tudja venni őket, hogy beleegyezzenek a tűzszünetbe, ha tárgyalóasztalhoz tudja ültetni őket.

Az ukrán államfő 2022-ben törvényt írt alá, amely megtiltja a béketárgyalásokat Oroszországgal, amíg Putyin hatalmon van. Zelenszkij abban az évben bemutatott „békeformulája” szerint a tárgyalásokra szintén nem kerülhet sor, hacsak az orosz erők nem vonulnak ki azokról a területekről, amelyeket Kijev sajátjának vall, és az orosz vezetés nem kerül nemzetközi bíróság elé állítólagos háborús bűnök miatt.

Oroszország régóta hangoztatja, hogy nyitott a konfliktus politikai megoldására, de Zelenszkij tervét irreálisnak tartja. Az ukrán vezető javaslatai várhatóan a június közepén Svájcban megrendezésre kerülő „békecsúcs” középpontjában állnak majd, amelyre Oroszországot nem hívták meg. Moszkva közölte, hogy nem vesz részt az eseményen, még akkor sem, ha meghívást kap, azzal érvelve, hogy nem valószínű, hogy a konfliktus lezárására vonatkozó életképes javaslatok születnek, és Svájc nem tekinthető független helyszínnek.

Elolvasom a cikket