A magyarok fele tart a világháború kitörésétől

2024. június 4. kedd. 15:33

Eltéres mutatkozik a konfliktushoz való hozzáállás mértékében a férfiak és a nők, valamint a vidékiek és a fővárosiak körében is. Folyamatosan készülnek olyan felmérések, amelyek fókuszában az áll, hogy a magyar társadalom miként vélekedik az orosz–ukrán háború fejleményeiről, mit gondol a Nyugat-Európában elhatalmasodó háborús pszichózisról.

Május végén a Závech Research által készített felmérésből kiderült, hogy a magyarok 46 százaléka szerint az Európai Uniónak semmilyen módon nem kellene támogatnia az oroszok által bő két évvel ezelőtt megtámadott Ukrajnát. Mint írták, a háborúból való teljes kimaradást a nők 54 százaléka támogatja, míg a férfiaknak csak 38 százaléka. Ezzel párhuzamosan a férfiak nagyobb arányban (26 százalék) küldenének fegyvert, mint a nők (10 százalék).

A kutatásban arra is rámutattak, hogy Budapesten 40, a városokban 47, a községekben 49 százalék válaszolt úgy, hogy semmiféle segítséget nem kellene adni Ukrajnának.

A Magyar Társadalomkutató Kft. által április végén publikált kutatás arra mutatott rá, hogy a felnőtt lakosság 47 százaléka szerint valós esély van arra, hogy kipattanjon egy világméretű konfliktus.

A közvélemény-kutató arra is kíváncsi volt, hogy a válaszadók szerint Magyarországnak milyen magatartást kellene tanúsítania háborús konfliktusok esetén. Kiderült, a magyarok túlnyomó többsége (84 százalék) egyetértett azzal az állítással, hogy Magyarországnak ilyen helyzetben az azonnali tűzszünetet és a felek tárgyalóasztalhoz ültetését kell szorgalmaznia, ami a magyarok békepártiságára utal.

Elolvasom a cikket