A rendőrök a Dunán leselkedő veszélyekre figyelmeztetnek

„A Duna jó kikapcsolódási lehetőségeket kínál, ugyanakkor veszélyeket is rejt” – fogalmazott a BRFK keddi sajtótájékoztatóján Prohászka Richárd, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője. Szavai szerint fontos tudni, hogy a kijelölt helyeken kívül, valamint éjszaka tilos a fürdőzés. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Duna nem alkalmas arra, hogy a gyermekek ott tanuljanak meg úszni – írja a Házipatika.

Az emberi erővel hajtott vízi járművek használata kapcsán arra figyelmeztetett, hogy azokhoz egyaránt szükséges az úszni tudás, a szabályok és az adott folyószakasz ismerete, valamint 14 év alatti gyermek nem vezethet ilyen járművet. „Felkészületlenül senki se menjen ki a vízre!” – kérte Prohászka.

Hangsúlyozta azt is, hogy az evezős csónakok és a kisgéphajók esetében egyaránt be kell tartani a személyi és súlykorlátozást.

A kisgéphajókra vonatkozóan – a nemrégiben történt verőcei hajóbaleset kapcsán – külön kiemelte a vonatkozó előírások betartásának fontosságát. A hajózási szabályzatban előírt kötelező gondossággal kell megválasztani a sebességet és más járművek útvonalának keresztezését. Olyan tényezőkre is figyelemmel kell lenni, mint a víz és a szél sebessége, vagy a folyóban lévő uszadékok.

Ezenkívül zéró tolerancia vonatkozik a kisgéphajók kapcsán az alkoholfogyasztásra. Prohászka kitért a mentőmellények és a mentőeszközök meglétének fontosságára is, továbbá megjegyezte, a szabályok betartásának ellenőrzésekor a rendőrség célja nem a büntetés, hanem a balesetek megelőzése.

Elolvasom a cikket