A táplálkozási szakértő megnevezte a legfontosabb vitamint, amely segíti a sebgyógyulást és a csontok egészségét

Tények a K-vitaminról
Valójában a vitaminok egy csoportjáról van szó, amelyek hasonló kémiai szerkezettel rendelkeznek. A K-vitamin két fő formája található meg leggyakrabban az élelmiszerekben.

A K1-vitamin, a K-vitamin leggyakoribb étrendi formája, filokinon néven is ismert. A növényi élelmiszerekben, például a leveles zöldekben található meg. A K2-vitamin, a menakinon, egyes állati termékekben és erjesztett élelmiszerekben található. A bélbaktériumaink is termelik.

A szervezet a K1- és K2-vitaminokat különböző sebességgel szívja fel, ami befolyásolhatja az egyes vitaminok élettani egészségügyi hatásait. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a K-vitamin zsírban oldódó vitamin. Ezért, ha többet fogyaszt belőle, mint amennyire a szervezetnek szüksége van, a májban és más szövetekben raktározódhat.

K-vitamin és kálium
A K-vitamin és a kálium fontos tápanyagok, amelyek számos testfunkcióban segítenek. A K-vitamin és a kálium azonban nem ugyanaz.

A kálium egy egyedi kémiai összetételű ásványi anyag, nem pedig vitamin. Elektrolitként funkcionál, segít a szervezetnek fenntartani a vízháztartást és a vérnyomást. Emellett a szervezet kis mennyiségben K-vitamint is termel, de a káliumot táplálékból vagy szükség esetén étrend-kiegészítőkből kell bevinni.

Miért hasznos ez a vitamin?
A K-vitamin elengedhetetlen a véralvadás fenntartásához. Fontos szerepet játszik a csontok és a szív egészségében is. A K-vitaminhiányban szenvedő embereknél fokozott a csontritkulás és a szívbetegség kialakulásának kockázata.

A K-vitaminhiány tünetei
Az emberek 8-31 százaléka szenved K-vitamin-hiányban. A súlyos K-vitamin-hiány azonban meglehetősen ritka. Tünetei közé tartoznak a vérzések vagy ellenőrizetlen vérzések, véraláfutások, orrvérzés, sötét, véres széklet, és a köröm alatti apró zúzódások.

A K-vitamin-hiány nagyobb kockázatának kitett emberek közé tartoznak az újszülöttek, akik nem kaptak K-vitamin-injekciót, az olyan emberek, akik bizonyos betegségekben szenvednek, mint a cöliákia, a fekélyes vastagbélgyulladás és a rövid bél szindróma, amelyek befolyásolják a tápanyagok felszívódását, valamint azok, akiknek súlycsökkentő műtéten estek át.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak K-vitamint?
Bár a szervezet képes kis mennyiségű K-vitamint előállítani, fontos, hogy más forrásokból is hozzájusson. A K-vitamint tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak a következők: leveles zöldségek (például kelkáposzta, spenót, saláta), kelbimbó, brokkoli, karfiol, növényi olajok, áfonya, füge és tojás.

Szüksége van hozzá étrend-kiegészítőkre?
A legtöbb ember elegendő K-vitaminhoz juthat kiegyensúlyozott étrenddel. Ráadásul a májban további K-vitamin raktározódik, így gyakran nincs szükség napi bevitelre.

A K-vitamin-kiegészítők hatékony módja lehet e fontos tápanyag szintjének növelésének a szervezetben, ha valamilyen egészségügyi állapot vagy gyógyszeres kezelés megakadályozza a megfelelő felszívódást a táplálékkal.

Elolvasom a cikket