Az ENSZ-főbiztos az Egyesült Államok tűzszüneti megállapodása mellé állt

MH/ MTI
2024. június 4. kedd. 16:42

Támogatásáról biztosította az Egyesült Államok által javasolt gázai tűzszüneti megállapodás tervét Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki kedden a katasztrofálisnál is súlyosabbnak nevezte a palesztin térségben kialakult állapotokat.

Türk elmondása szerint Gázában súlyosan megsértették a hadviselés szabályait, így minden olyan kezdeményezést üdvözöl, amely véget vethet az ellenségeskedéseknek.

„Csak reménykedhetünk abban, hogy a tűzszüneti megállapodás megvalósul, már csak a humanitárius helyzet miatt is, (…) már nem is lehet szavakkal leírni a helyzet súlyosságát, amely túlmutat a bizonytalan vagy katasztrofális állapoton” – mondta a kétnapos malajziai látogatása végén tartott sajtótájékoztatón az osztrák diplomata.

Az Egyesült Államok hétfőn felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy fogadja el a Joe Biden amerikai elnök által bemutatott, gázai tűzszünetről szóló javaslatot támogató állásfoglalást az izraeli hadsereg és a Hamász palesztin terrorszervezet közti harcok befejezéséről.

Elolvasom a cikket