Az orvos elárulja, milyen súlyos betegségeket jelez a duzzadt kéz és láb

A karok és lábak duzzanata súlyos betegségek, például vese-, máj-, véna- vagy endokrinrendszeri problémák tünete lehet. Ezeket a problémákat nem lehet egyszerűen az ivóvíz korlátozásával megszüntetni, ilyen esetekben szakképzett orvosi segítségre van szükség – mondta Hrant Shekhyan, az Állami Pedagógiai Egyetem orvosi karának docense, amiről a news.ru is írt.

Mint a docens kifejtette, a kezek és lábak duzzanata utalhat szervek vagy testrendszerek rendellenességére, iszkémiára vagy magas vérnyomásra. Ezekben az esetekben a vízháztartás normalizálása segít – mondta. Vannak azonban más betegségek is, amelyek olyan duzzanatokat okoznak, amelyeket nem lehet ilyen könnyen kezelni.

„Lehetnek mindenféle műtéti betegségek, például visszérbetegségek, krónikus nyirokérelégtelenség, amikor a vénás rendszer nem tud megbirkózni. Továbbá a vesék: vagy nem boldogulnak a víz kiválasztásával, vagy az ember túl sok fehérjét veszít, és más eredetű, az anyagcserével kapcsolatos ödémái vannak. Számos endokrin betegség, különösen a pajzsmirigy alulműködés, valamint a máj fehérjeproblémákkal” – magyarázta az orvos.

A szakember a vese-, a máj-, valamint a vénás és az endokrin betegségeket emelte ki a legsúlyosabbak közül. Shekhyan arra is figyelmeztetett, hogy ezeket a betegségeket teljesen lehetetlen öngyógyítással próbálni megszüntetni, és észlelésük esetén szakorvoshoz kell fordulni.

Elolvasom a cikket