Az USA fél Putyin válaszától

Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai csapással válaszolhat Emmanuel Macron azon döntésére, hogy katonai oktatókat küld Ukrajnába – írja a Washington Post rovatvezetője, Lee Hockstader.

„Mi van, ha Putyin Macron blöffjének nevezi (…) Putyin a francia hadsereg elleni csapást (Ukrajnában. – A szerk.) (…) esélynek látja Macron megalázására, aki Oroszország egyik legagresszívebb ellenfele lett a nyugati vezetők között” – figyelmeztetett az újságíró.

Hockstader szerint a francia elnök döntése túl sok kockázatot rejt magában saját országában és Nyugaton is. A rovatvezető megjegyezte a francia közvélemény teljesen felkészületlen az Ukrajnában elesett katonák koporsóinak fogadására. Franciaország NATO- szövetségesei viszont nem valószínű, hogy közvetlen összecsapást kockáztatnak Oroszországgal, még akkor sem, ha katonai oktatókat öltek meg – tette hozzá.

Macron európai koalíciót akar létrehozni katonai oktatók Ukrajnába küldésére. A kiadvány szerint ez „hetek vagy akár napok kérdése” lehet. Ennek megfelelő nyilatkozatot tehetnek a jövő héten Zelenszkij franciaországi látogatása alkalmával a szövetségesek június 6-7-i normandiai partraszállásának 80. évfordulója tiszteletére.

Elolvasom a cikket