Az USA meghosszabbíthatja az engedélyt

Ezt John Kirby, az elnöki adminisztráció biztonsági kommunikációs tanácsadója jelentette ki – írja az RBC-Ukraina a Fehér Ház sajtószolgálatára hivatkozva.

Kirby megjegyezte, hogy a háború minden egyes lépésénél, ahogy a harctéri helyzet változott, az amerikai kormányzat fejlesztette és módosította az Ukrajnának nyújtott támogatását.

„És nem számítanék arra, hogy a jelenlegi általános megközelítés megváltozik az elkövetkező hetekben vagy hónapokban. Meglátjuk, hogyan alakul a helyzet és mire van szüksége az ukránoknak” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy milyen engedélyek meghosszabbításáról lehetne tárgyalni, Kirby azt válaszolta, hogy „nem érdemes elébe menni olyan döntéseknek, amelyek még nem születtek meg”.

Ehelyett biztosította, hogy az Egyesült Államok nem fordul el Ukrajna igényeitől, és továbbra is megpróbálja fejleszteni támogatásunkat, a harctéri helyzet függvényében.

Amerikai fegyvercsapások orosz területen
Emlékeztetőül: május 31-én Anthony Blinken amerikai külügyminiszter megerősítette, hogy Joe Biden elnök engedélyezte az ukrán védelmi erőknek, hogy oroszországi katonai célpontokat támadjanak.

Egy nappal korábban a média arról számolt be, hogy Washington állítólag csak a Harkiv régióval szomszédos orosz területre engedélyezett támadásokat.

Michael Carpenter, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács európai ügyekért felelős főigazgatója azonban azt mondta, hogy Ukrajna úgy védekezhet, ahogyan arra szüksége van. Ugyanakkor – mondta – az engedély nem vonatkozik az ATACMS ballisztikus rakétákra.

Elolvasom a cikket