Czomba Sándor: A „Nyári diákmunka 2024” program jó lehetőséget ad tapasztalatszerzésre

MH/MTI
2024. június 4. kedd. 20:17

Kiemelte, az elmúlt időszak tapasztalataiból látszik, hogy diákmunka program sikeres, az idén június 17-étől lehet regisztrálni a részvételre, a program július 1-jén indul és augusztus 31-éig tart.

Czomba Sándor elmondta, az idén 3,8 milliárd forint támogatás áll a „Nyári diákmunka 2024” program rendelkezésére, számításuk szerint ezzel mintegy 19 ezer és 20 ezer közötti diák foglalkoztatását segítik.

Az államtitkár ismertette, hogy programra a 16-25 év közötti, munkaviszonyban viszonyban nem álló nappali tagozaton tanulók jelentkezhetnek. Az állam az önkormányzati szférában legfeljebb 2 hónapra teljes egészében megtéríti a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett bért. A versenyszférában a „Nyári diákmunka 2024” programban legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a munkabér 75 százalékát az állam adja, a többit a vállalatok fizetik.

Czomba Sándor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kiemelte, sok fiatal ebben a programban találkozik először a munka világával, szerezhet gyakorlati tapasztalatot. Pozitív üzenetként értékelik a munkáltatók azt, ha a diákévek alatt a hallgató munkát vállalt.

A diákmunka programban a kereset alakulásának lényeges szempontja, hogy szakképzettséget igényel-e az adott munkakör. Számításuk szerint az önkormányzati szférában szakképzettség esetén havi 200 ezer forint, szakképzettség nélküli munkakörben havi 160 ezer forint felett lehet a nettóbér. Ilyen szempontok alapján a versenyszférában 265 ezer és 210 ezer forint körül alakulhat a bér – tette hozzá az államtitkár.

Elolvasom a cikket