Ezek a rák első tünetei a gyermekeknél

MH/MTI
2024. június 4. kedd. 12:46

A szülőknek ébernek kell lenniük, és figyelniük kell gyermekük bármilyen szokatlan tünetére, mivel a betegségek, köztük a rák korai felismerése kulcsfontosságú szerepet játszik a sikeres kezelésben. Szergej Tuponogov, a jekatyerinburgi Regionális Gyermek Klinikai Kórház Gyermekonkológiai és Hematológiai Központjának gyermekonkológus sebésze elmondta, milyen tünetekre kell figyelmeztetni a szülőket – fogalmaz az ura.news.

„A tünetek között, amelyeknek riasztaniuk kell a szülőket, szerepel a rossz közérzet, a viselkedés megváltozása, az „egy pontra nézés”, az étvágy megváltozása, a sápadt bőr, a puffadtság, a szem alatti kékesedés és az új daganatok megjelenése. A szülőknek oda kell figyelniük gyermekeik egészségére, és a riasztó tünetek megjelenésekor ne halogassák az orvoslátogatást.

Fontos megjegyezni, hogy a szakemberekhez való időben történő beutalás növeli a sikeres kezelés esélyét” – idézi Szergej Tuponogovot a »8. számú jekatyerinburgi városi gyermekkórház« távirati csatorna – írja az ura.news.

A WHO szerint ma már a gyermekek több mint 70 százaléka gyógyul meg a rákból. A gyógyulás azonban a daganat típusától és a szülők viselkedésétől függ. Például az 1. és 2. stádiumú vesedaganatok esetében a túlélési arány 98 százalék, a 3. és 4. stádiumúaknál 70-80 százalék, az 5. stádiumúaknál 50 százalék.

A leukémia és a limfóma a leggyakoribb daganattípusok, több mint 40 százalék. Ezután következnek a központi idegrendszeri daganatok, leggyakrabban az agyi daganatok (akár 30 százalék). Az onkológiában vannak olyan betegségek, amelyeket csak gyermekeknél diagnosztizálnak: neuroblastoma, nefroblastoma, szarkóma.

Elolvasom a cikket