Ezért ne dobja ki a narancshéjat

Amikor narancsot eszik, ne dobja ki a héjat! Valószínűleg nem akarja megenni, de a héját használhatja extra célokra – szólt 5,3 millió TikTok-követőjéhez dr. Karan Raj. Kiemelte, hogy a narancshéj tele van tápanyagokkal, gazdag élelmi rostban, az úgynevezett pektinben, és magas a C-vitamin tartalma is. Hozzátette, egészségügyi előnyei is vannak.

A héj karotinoidokat és polifenolokat tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő vegyületek. Használhatja például fagylaltok feltétjeként, vagy akár süteményekhez, joghurtokhoz is.

A legújabb tanulmányok egyébként alátámasztják dr. Karan állításait, és kimutatták, hogy a narancshéjban magasabb a hasznos növényi vegyületek, például a polifenolok koncentrációja, mint a gyümölcs belsejében – írja a Mirror.

Egy 2023-as tanulmány pedig azt is kimutatta, hogy a héjak nagyobb mennyiségű fenolos vegyületet, C-vitamint, flavonoidokat és antioxidáns aktivitást tartalmaznak, mint az egyes citrusfajták magjai és pépje.

A szakember egyébként arra is kéri az embereket, hogy ne dobják ki a tökfélék, például a sütőtök magjait. Nagyszerű növényi alapú fehérjeforrások, ezért azt javasolja, hogy a pirítsuk meg, és dobjuk levesekbe és salátákba, vagy rágcsáljuk el.

Elolvasom a cikket